Grill wędzarnia – Prince 300

Specyfikacja ogólna:

  • Wysokość:  bez przystawki: 103 cm , z przystawką: 198 cm
  • Długość: 95 cm bez przystawki, z przystawką: 120 cm
  • Waga: 65 kg bez przystawki, z przystawką: 75 kg
  • Szerokość: 65 cm rozstaw kółek, średnica rury (bbq): 40 cm
Kategoria:

Opis

Grillo-wędzarnia smoker „Prince 300” składa się z trzech elementów:

  1. Paleniska 
  2. Części grillowej lub bbq
  3. Przystawki do wędzenia Ø 300 i rury odprowadzającej dym

 

Palenisko:     

  • Długość: 40 cm
  • Średnica rury: 40 cm
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 38 cm)

 

Część grillowa lub bbq

  • Długość: 85 cm
  • Średnica rury: 40 cm
  • Ruszt do grilla/bbq: 3x (28cm x 38cm)

 

Przystawka do Wędzenia 300 

  • Wysokość: 82cm + komin z szybrem : 13cm, razem: 95cm
  • Szerokość: średnica rury (przystawki do wędzenia): 30cm
  • Ruszt do bbq (okrągły): 2 x ø 28 cm
  • Pręty do wędzenia: 1szt. montowany na stałe
  • Jednorazowy wsad ryb do przystawki – ok. 4 kg

 

Opis urządzenia: Grillo-Wędzarnia  Smoker „Prince 300” charakteryzuje się liniowym układem elementów, przypominającym kształt lokomotywy. Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości 4 -6 mm.

Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje, że ma ona takie właściwości jak szamot w kominach – pozwala to na utrzymywanie trwałej, długo utrzymującej się, stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz, itp.).

Uwaga: Grille posiadające nieodpowiednią blachę, o grubości poniżej 4mm., nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność, poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz – ciężko jest utrzymać reżim temperaturowy, co w efekcie ma przełożenie na jakość wykonanych specjałów.

Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej, pręt grubości – Ø 6mm. Posiadają dwa termometry w skali = F˚ i C˚.

Grillo-Wędzarnia  Smoker „Prince 300” przeznaczony jest do użytku przydomowego lub do małych restauracje do 40 osób, na tarasy lub do agroturystyki.

Urządzenie posiada moduł wędzarniczy, przystawkę o średnicy: 30 cm – jednorazowy wsad do wędzarni od 3 do 5 kg.

Obróbka termiczna odbywa się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem, w którym zamontowany jest szyber do regulacji temperatury.

Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach:  20cm x 28 cm, służąca do postawienia garnka, patelni itp.

Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze to buk, olcha, dąb lub inne (patrz drewno) najlepiej suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisket wołowy, żebro wołowe, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty,  a ponadto do wędzenia różnych produktów, itp.