Grillo wędzarnia Smoker Queen Nagrodą w konkursie BBQ dla Amatorów

13 Cze Grillo wędzarnia Smoker Queen Nagrodą w konkursie BBQ dla Amatorów

W zabytkowym XV-wiecznym Zamku, usytuowanym na wzgórzu nad rzeką Narwią w Pułtusku, odbyła się jubileuszowa X edycja Ogólnopolskiego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś. Pomysłodawcą i organizatorem tego wydarzenia jest szef kuchni w Hotelu Lord w Warszawie – Stefan Birek.

Sponsorem nagrody głównej w konkursie dla Amatorów, który odbył się pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ, był SMOKER.

Obok głównego Konkursu Kulinarnego Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś, w którym wzięli udział profesjonaliści i uczniowie, swoje umiejętności kulinarne pokazali również znani i lubiani aktorzy, dziennikarze i artyści.

Nad prawidłowością przebiegu konkursu barbecue dla Amatorów czuwało Stowarzyszenie – Polish Grill& BBQ Association pod przewodnictwem Prezesa Zarządu Grzegorza Kazubskiego. Mistrzowie grilla udzielali też ciekawych porad dotyczących prawidłowego grillowania.

Decyzją jury w poszczególnych kategoriach zwyciężyli:

Motocykliści Honda Goldwing
Pierwsze miejsce Dorota i Marek Kowalscy, którzy otrzymali nagrodę główną Grillo wędzarnię Smoker Queen ze specjalnym, okolicznościowym logo, ufundowaną przez firmę SMOKER. To połączenie grilla, wędzarni i BBQ w jednym profesjonalnym i solidnie wykonanym sprzęcie. Wartość nagrody to ok. 5.900 zł. Nagrodę osobiście wręczył zwycięzcom właściciel firmy SMOKER – Leszek Kosarzecki.

Drugie miejsce zajęli Viola i Krzysztof Grobelny, a na trzecim znaleźli się Marek Tłuszczak i Monika Morawska.

Myśliwi
1. Magdalena Świercz i Artur Sikora
2. Beata Wdowińska i Piotr Świderski
3. Katarzyna Sikora i Cezary Kordowski

Aktorzy i Dziennikarze
1. Magdalena Wójcik, Dorota Osman, Krzysztof Janczar
2. Andrzej Grabrczyk, Grzegorz Wons, Wojciech Charewicz
3. Agnieszka Anulewicz, Karolina Adamiec, Grzegorz Gerek

Konkurs organizowany był przy wsparciu i pomocy merytorycznej Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Wyższej Szkoły Turystyki i Języków Obcych w Warszawie.

Patronat honorowy nad konkursem objął Minister Środowiska – Henryk Kowalczyk oraz Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Krzysztof Jurgiel.