Grill Wędzarnia – Prince 500

Specyfikacja

Specyfikacja ogólna:

– Wysokość:  bez przystawki: 103 cm, z przystawkami: 198cm

– Długość: 95 cm bez przystawki, z przystawką do wędzenia: 125cm

– Waga: 65 kg bez przystawki, z przystawką: 105kg

– Szerokość: 65cm rozstaw kółek, średnica rury (bbq): 40cm

 

Grillo-wędzarnia smoker „Prince 500” składa się z trzech elementów:

1. Paleniska  

2. Części grillowej lub bbq

3. Przystawki do wędzenia Ø 400 i dodatkowej rury kominowej  Ø 80

 

Palenisko:    

  • Długość: 40 cm
  • Średnica rury: 40 cm
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 38 cm)

Część grillowa lub bbq

  • Długość: 85 cm
  • Średnica rury: 40 cm
  • Ruszt do grilla/bbq: 3x (28cm x 38cm)

Przystawka do Wędzenia 400

  • Wysokość: 82cm + komin z szybrem: 13cm, razem: 95cm
  • Szerokość: średnica rury: 50cm
  • Ruszt do bbq (okrągły): 2 x ø 48 cm
  • Pręty do wędzenia – komplet: 3 szt.

 

Opis urządzenia: Konstrukcja grillo-wędzarni montowana jest w układzie liniowym, przypominającym kształt lokomotywy. Oryginalna Wersja Smokera. Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości 4 -6 mm.

 

Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje, że ma ona takie właściwości jak szamot w kominach – pozwala to na utrzymywanie trwałej, długo utrzymującej się, stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz, itp.).

 

Uwaga: Grille posiadające nieodpowiednią blachę, o grubości poniżej 4mm., nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność, poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz – ciężko jest utrzymać reżim temperaturowy, co w efekcie ma przełożenie na jakość wykonanych specjałów.

 

Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej, pręt grubości – Ø 6mm. Posiadają dwa termometry w skali = F˚ i C˚.

Grillo-Wędzarnia  Smoker„Prince 500” przeznaczona jest do użytku przydomowego lub do małych restauracje do 70 osób, na tarasy lub do agroturystyki.

Urządzenie posiada moduł wędzarniczy, przystawkę o średnicy 50 cm – jednorazowy wsad do wędzarni od 10 do 15 kg.

Obróbka termiczna odbywa się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem, w którym zamontowany jest szyber do regulacji temperatury.

Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach:  20cm x 28 cm, służąca do postawienia garnka, patelni itp.

Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze to buk, olcha, dąb lub inne (patrz drewno) najlepiej suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisket wołowy, żebro wołowe, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty,  a ponadto do wędzenia różnych produktów: ryb, kiełbasy, mięsa, itp.

Dostępność

Na stanie magazynowym

Zapytanie

lk.smoker@gmail.com.pl
tel. +48 607 221 623

Nagrody i wyróżnienia

Kategoria
Dla małego biznesu np. agroturystyki, Grille - wędzarnie przydomowe, Grille-wędzarnie stacjonarne