Szynka wieprzowa wędzona na zimno | SMOKER | Grille z Wędzarnią | Grille | BBQ | dla cateringu | Grille z wędzarnią | Grille ogrodowe | Wędzarnie z Grillem | Grill | BBQ | Grille przydomowe | Wędzarnie ogrodowe z grillem
15316
post-template-default,single,single-post,postid-15316,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.9,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Szynka wieprzowa wędzona na zimno

08 Sty Szynka wieprzowa wędzona na zimno

DSC02840Produkty:

  • świeże mięso z szynki wieprzowej ok. 5kg
  • 50dag. peklosoli
  • po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sznurek do wiązania szynek

 

Sposób przyrządzania: szynkę umyć, dobrze wychłodzić, przyprawy zmiażdżyć i zmieszać z peklosolą, wetrzeć w mięso. Mięso nie wysłodzone nie chłonie soli i szybko się psuje. Dalej ułożyć natartą szynkę w kamionkowym (lub ze stali nierdzewnej) naczyniu, przycisnąć drewnianym czystym denkiem, obciążyć odważnikiem. Peklować mięso w chłodnym pomieszczeniu w temperaturze od 4C- 8C przez 3-4 tygodnie, przewracając mięso co dwa dni. Zapeklowaną szynkę opłukać i wymoczyć w wodzie przez kilka godzin.

Wędzenie: szynkę zasznurować i obsuszyć przez jeden dzień, a następnie zawiesić do mobilnej Grillo-Wędzarni do wędzenia. Wędzenie zimne powinno przebiegać w dymie o temperaturze 22C i musi trwać znacznie dłużej niż wędzenie gorące. Nasza szynka powinna być odymiana 2-3 razy dziennie z dość długimi przerwami przez 6 dni. Tak wędzona szynka jest trwalsza i smaczniejsza niż wędzona na gorąco.