Tataki z tuńczyka na fresh rool`s z owocami i kolendrą

27 Lut Tataki z tuńczyka na fresh rool`s z owocami i kolendrą

Autor: Marcin Piotrowski

 

Składniki:

  • tuńczyk
  • oliwa
  • sos sojowy jasny
  • mango
  • ananas
  • papier ryżowy
  • kolendra
  • papryka
  • olej sezamowy ciemny
  • mięta
  • ogórek
  • nasturcja
  • szczawik zajęczy

 

Wykonanie:

Owoce i warzywa kroimy w długie „frytki” papier ryżowy zwilżamy zimną wodą, układamy na nim warzywa, owoce i listki ziół.

Zawijamy w krokieta.

Tuńczyka nacieramy oliwą i grillujemy z każdej strony w grillo-wędzarni typu  smoker . W końcowej fazie grillowania do paleniska można dodać kilka łupin kokosa.

Po z grillowaniu tuńczyka skrapiamy sosem sojowym.

W miseczce mieszamy pozostałe warzywa i zioła z sosem sojowym i kilkoma kroplami oleju sezamowego.

Na talerzu serwujemy sałatkę na niej zwinięty fresh roll’s i na nim pokrojonego w plastry tuńczyka.

 

                                                                                                 Marcin Piotrowski