Prawie trzy i pół tony produktów, 10 tysięcy porcji grillowanych smakołyków, i tłumy gości. Dwudniowe święto grillowania w Żninie zakończyło się ogromnym sukcesem. Organizatorzy oraz uczestnicy Wielkiego Grillowania już teraz planują i umawiają się na przyszły rok na drugą edycję grillowania nad Małym Jeziorem Żnińskim , które połączone będzie z obchodami 750 lecia Miasta Żnin.

W trakcie dwudniowej imprezy organizowane były I Międzynarodowe Mistrzostwa Polski – „SMOKER”

W konkursie uczestniczyło pięć ekip cztero osobowych:

Konkurs oceniało Jury profesjonalne i VIP – pierwszego dnia, oraz Jury publiczności (kusiciel) – przez dwa dni.

W Jury profesjonalnym zasiedli :

  • Grzegorz Kazubski – Przewodniczący Jury                                                                             
  • Stefan Birek                
  • Zenon Hałubowski
  • Andrzej Bryk
  • Marek Kowalski

Jury VIP-owskie :

Reprezentowane było przez sponsorów oraz przedstawicieli władz miasta Żnin.

Jury – kusiciel :

Składało się z publiczności, która mogła nabywać żetony i wrzucać je do skrzynki zamkniętej na trzy kłódki – tej drużyny, która w.g niego zrobiła najlepszy produkt jednocześnie mogąc go skosztować, jeden żeton = jeden głos (1 pkt.).

Ryby, kiełbaski, karkówki, owoce morza, kurczaki, warzywa jak wiemy grillować można praktycznie wszystko i co najważniejsze zdrowo! Na pierwszym Wielkim Grillowaniu w Żninie spróbować można było nawet przyrządzone przez belgijskich mistrzów potrawy z kangura.

Pięć grillo-wędzarni typu „Smoker” posłużyło pięciu drużynom do przygotowania potraw, które zdobyć miały podniebienia jurorów i gości. Podczas dwóch dniimprezy Wielkie Grillowanie odwiedziło kilkanaście tysięcy gości nie tylko ze Żnina, a także całego województwa kujawsko-pomorskiego. Uczestnicy konkursu nie tylko rywalizowali między sobą o nagrodę główną, którą była grillowędzarnia „King” (suma punktów uzyskanych od Jury Profesjonalnego, VIP i Kusiciela) ale dzielili się swoją wiedzą i umiejętnościami z gośćmi. Ciekawscy mogli poznać tajniki i przepisy kulinarne z co objawiało się dużymi kolejkami przy stanowiskach z grillami.

Wśród gości żnińskiej imprezy nie zabrakło marszałka Województwa Kujawsko – Pomorskiego Piotra Całbeckiego, który miał okazję skosztować wyśmienitych potraw z grilla, ale nie tylko. Pan Marszałek z Panią w-ce Burmistrz Aleksandrą Nowakowską pokazali, że potrafią również grillować i sami przygotowywali specjały z grilla.

Zwycięzcami pierwszego dnia (Jury Profesjonalne i VIP) została ekipa kucharzy z Belgii „Matias” kierowani przez Kurta Dekonincka. Profesjonalne Jury z przewodniczącym Grzegorzem Kazubskim nie miało jednak łatwego zadania. Pyszne dania serwowane były przez dwa kolejne dni kiedy to uczestnicy konkursu rywalizowali o nagrodę „Kusiciela”. Impreza zakończyła się uroczystym rozdaniem wyróżnień, nagród oraz symbolicznym wygaszeniem grilla. Tytuł kusiciela powędrował do uczestników konkursu z ekipy Gastronomicon z Rzeszowa pod kierownictwem Macieja Grubbana.

Muzyczną gwiazdą Wielkiego Grillowania Smoker w Żninie był zespół De Mono, który dał prawie 2 godzinny koncert.

Pula nagród I Międzynarodowych Mistrzostw Polski – „SMOKER” : 24 500,00 PLN

I miejsce ; BBQ TEAM GASTRONOMICON –  Rzeszów , Polska = 2 563 pkt.

II miejsce : BBQ TEAM MATIAS – Belgia = 1 725 pkt.

II miejsce : FIRE HORNS BBQ TEAM – Warszawa , Polska = 1 513 pkt.

Organizatorem święta grillowania byli: Rafał Rykowski, Smoker, Władze Miasta Żnina, natomiast patronat nad imprezą objął Marszałek Województwa Kujawsko – Pomorskiego Piotr Całbecki. Sponsorami imprezy były firmy i instytucje: Drobex, Abramczyk, Ocetix, Cymes, Bekon, SR-H Rolnik Żnin, Swedeponic, Agencja Rynku Rolnego, Toi Toi, Family Park oraz Swedeponic, natomiast partnerami: TVP Bydgoszcz, Radio Żnin FM, Tygodnik Lokalny Pałuki oraz Hotel Martina.

Leszek Kosarzecki