PIERWSZE OTWARTE MISTRZOSTWA POLSKI W GRILLOWANIU I BBQ 2019

Grill Natury Smak – to hasło przewodnie pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, które odbyły się 14 września 2019 roku w Parku Rozrywki Julinek koło Warszawy. W mistrzostwach wzięło udział 25 drużyn z 7 krajów, a ich dania oceniali certyfikowani jurorzy przez KCBS z wielu krajów, w tym Jim Johnson – guru BBQ z USA.

Organizator – Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ ( www.polishgrillandbbq.com ) zaprosiło na mistrzostwa ekipę z International KCBS, która dbała o prawidłowy przebieg konkursu, zasady i regulamin. Dzień wcześniej, tj. 13 września 2019 r. odbyło się szkolenie dla Jurorów, które poprowadził guru amerykańskiego BBQ – Jim Johnson. Dla fanów BBQ nie zabrakło również warsztatów, podczas których Jim Johnson pokazał dania BBQ kuchni amerykańskiej, które wykonał na polskich produktach, a w szczególności Polskiej Wołowiny.

Dania konkursowe były oceniane przez profesjonalną komisję Jury pod przewodnictwem delegacji z KCBS. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele KCBS i instruktorzy International Certified Barbecue Judge (CBJ):

  • Wayne i Maria Lohman z USA
  • Bill i Debby Gage z USA
  • Jim i Becky Johnson z USA
  • Vilela De Castro z Portugali.

Wyniki I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ z podziałem na kategorie (po 5 pierwszych zespołów):Kategoria – Deser: 1. Broken Ribs – 180.0000 2. Smoking Aces BBQ – 178.2972 3. Hotel Bellotto – 175.4056 3. Polish BBQ Team Low&Smoke – 175.4056 5. Catering Hotel Bellotto – 174.8572 Kategoria – Kurczak: 1. Broken Ribs – 178.8572 2. Duvalls Pork Pit Crew – 174.2744 3. PureBBQ – 173.7028 4. Smoking Aces BBQ – 171.9658 4. White Squirrel BBQ – 171.9658 Kategoria – Mostek Wołowy: 1. iQ – 179.4400 2. Rokende Regahs – 178.2972 3. Smoking Aces BBQ – 176.5600 4. PureBBQ – 176.0000 5. White Squirrel BBQ – 175.4056 Kategoria – Sos: 1. White Squirrel BBQ – 174.8916 2. Polish BBQ Team Low&Smoke – 174.8456 3. BBQ Fire Home – 173.1200 4. Broken Ribs – 172.5600 5. Byczy PCM Grill Team – 172.0572 Kategoria – Wieprzowina: 1. iQ – 178.8800 2. PureBBQ – 177.7144 3. Smoking Aces BBQ – 174.8572 4. Buttrub.com – 174.8456 5. White Squirrel BBQ – 172.5600 Kategoria – Żeberka Wieprzowe: 1. PureBBQ – 180.0000 2. Insomnia BBQ Team – 177.1428 2. Duvalls Pork Pit Crew – 177.1428 4. White Squirrel BBQ – 176.0000 5. Smoking Aces BBQ – 175.4172 Kategoria – Dania regionalne: 1. Bellotto Team BBQ – 171.4400 2. Polish BBQ Team Low&Smoke – 169.7144 3. Poparzeni Ogniem – 169.7028 4. FIFI Poland BBQ Team Smoker – 169.1428 5. Polish BBQ Mafia – 168.5600 WYNIKI ŁĄCZNIE:

  1. PureBBQ – 707.4172
  2. iQ – 703.4056
  3. Smoking Aces BBQ – 698.8000
  4. White Squirrel BBQ – 695.9312
  5. Broken Ribs – 689.6572
  6. Buttrub.com – 685.5996
  7. Rokende Regahs – 685.0976
  8. Insomnia BBQ Team – 672.5256
  9. Polish BBQ Mafia – 663.9884
  10. Duvalls Pork Pit Crew – 663.3712
  11. VxO Grill & BBQ – 650.7204
  12. Polish BBQ Team Low&Smoke – 649.0972
  13. BBQ Fire Homs – 644.0000
  14. Catering Hotel Bellotto – 639.9316
  15. Byczy PCM Grill Team – 635.6112
  16. Kitchen Ideas BBQ Team – 627.9772
  17. Bellotto Team BBQ – 621.7028
  18. Poparzeni Ogniem – 618.8456
  19. The Legendary Jacu’s BBQ Team – 617.1544
  20. Hotel Bellotto – 613.5196
  21. Holy Smoke – 611.2912
  22. FIFI Poland BBQ team Smoker – 610.7544
  23. Ugrillowani Polish BBQ Team – 484.6400
  24. Buła Barbecue Polska – ——-
  25. Master of Fire BBQ Team – ——-

Pierwszą edycję mistrzostw miał przyjemność poprowadzić Tomasz Jakubiak. Większość ekip uczestniczących swoje dania przygotowywała na grillo-wędzarniach marki SMOKER. Całkowita pula nagród 18.000 PLN. Partnerami Merytorycznymi byli:

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Euro-Toques Polska,
  • Euro-Toques Polska,
  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego. Konkurs BBQ został zorganizowany na zasadach i przy współpracy KCBS https://www.kcbs.us.

Patronat nad imprezą objęło Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ oraz portal Gastrona.plZobacz galerię – fotoreportażZobacz film