Grillowanie to coś więcej, niż pieczenie mięsa nad ogniem – to prawdziwa sztuka, która wymaga nie tylko odpowiednich umiejętności i wiedzy, ale też odpowiedniego sprzętu. Profesjonalne grille Smoker to urządzenia, które posiadają wszystko, czego potrzebujesz, by urzeczywistnić Twoje kulinarne pomysły.
Czym charakteryzują profesjonalne grille Smoker?
Grillo-wędzarnie Smoker znacznie wyróżniają się na tle innych, powszechnie dostępnych grilli. Główną różnicą jest charakterystyczna, liniowa konstrukcja z podziałem na oddzielne komory – palenisko, ruszt oraz komin wędzarniczy, oddzielone od siebie regulowanymi szybrami. Dzięki takiemu rozwiązaniu przygotowywanie jedzenia jest bardzo proste, wygodne i bezpieczne.
Kolejnym wyróżnikiem profesjonalnych grilli marki Smoker jest wysoka jakość materiałów. Do wykonania korpusu grilla wykorzystujemy stal kotłową o grubości do 6 mm. Dzięki temu nasz sprzęt jest nie tylko trwały i odporny na uszkodzenia, ale również posiada znakomite parametry termiczne – skumulowane w korpusie ciepło umożliwia dalszą obróbkę produktów na ruszcie przez długi czas nawet po wygaszeniu żaru. Ruszty z kolei wykonujemy ze stali nierdzewnej, która doskonale radzi sobie w kontakcie z wilgocią i wytapianym tłuszczem.
Dlaczego warto postawić na grillo-wędzarnię Smoker?
Profesjonalne grille marki Smoker to doskonały wybór nie tylko dla zawodowych kucharzy oraz firm działających w branży gastronomicznej, cateringowej lub hotelarskiej. Znajdziesz wśród nich również modele do prywatnego użytku, takie jak KS-II 400 lub Prince 300 – dzięki nim z łatwością przyrządzisz zdrowe i smaczne dania, idealne na imprezę w ogrodzie.
Grillo-wędzarnia SMOKER – ekologiczne źródło temperatury
Bardzo ważnym atutem grillo-wędzarni SMOKER jest drewno – jako podstawowe (ekologiczne) źródło temperatury.
Najlepsze i najczęściej wykorzystywane to buk i olcha; dobrym drewnem jest dąb, akacja, klon cukrowy, brzoza bez kory; natomiast DOSKONAŁE jest drewno z drzew owocowych – wiśnia, śliwa, grusza, jabłoń, czereśnia itp. Stosowanie tego typu opału pozwala osiągnąć zdrowy, niezapomniany, tradycyjny smak i aromat przygotowywanych potraw.
Do wędzenia mogą być również stosowane wióry, zrębki dymowe i trociny. Specyficzny i przyjemny smak i zapach wędzonych wyrobów można uzyskać dodając do wędzenia gałązek, wiórek lub jagód jałowca- należy go jednak stosować z umiarem. Drewno daje wysoką temperaturę, trociny natomiast służą do zagęszczenia dymu.