GRILL WĘDZARNIA – Prince 500

SPECYFIKACJA

Specyfikacja ogólna:

– Wysokość:  bez przystawki = 103 cm. , z przystawkami = 198 cm.

– Długość: 95 cm bez przystawki, z przystawką do wędzenia : 125 cm.

– Waga : 65 kg. bez przystawki, z przystawką : 105 kg.

– Szerokość: 65 cm. rozstaw kółek , średnica rury (bbq) : 40 cm.

Grillo-wędzarnia „Prince – 500”  składa się z trzech elementów:

  1. Palenisko:
  • Długość : 40 cm.
  • Średnica rury: 40 cm.
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm.
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 38 cm)
  1. Część grillowa lub bbq.
  • Długość: 85 cm.
  • Średnica rury: 40 cm.
  • Ruszt do grilla/bbq: 3 x (28cm x 38cm)

   3. Przystawka do wędzenia (500) :

  • Wysokość : 82 cm. + komin z szybrem = 13 cm razem = 95 cm.
  • Szerokość: średnica rury = 50 cm.
  • Ruszt do bbq (okrągły) : 2 x ø 48 cm.
  • Pręty do wędzenia – 3szt.

Opis urządzenia:   Konstrukcja grillo-wędzarni montowana jest w układzie liniowym przypominającym kształt (lokomotywy). ). Oryginalna Wersja Smokera.  Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości : 4 mm – 6mm.

Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej pręt  grubości –  Ø 6mm. Posiadają dwa termometry skala = F˚ i C˚

 

Przeznaczony do użytku przy domowego, małe restauracje do 70 osób, tarasy, agroturystyka. Grillo-wędzarnia posiada moduł wędzarniczy , przystawkę o średnicy: 50 cm. Jednorazowy wsad do wędzarni: 10 kg do 15 kg.

Obróbka termiczna odbywa się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem w którym zamontowany jest szyber (zasuwa) do regulacji temperatury. Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach :  20cm x 28 cm., służąca do postawienia garnka, patelni itp.

 

Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze buk, olcha, dąb lub inne strona internetowa (patrz drewno) najlepsze suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.

 

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisket wołowy, żebro wołowe, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty  a ponadto do wędzenia różnych produktów ryb, kiełbasy, mięsa itp.