GRILLO- WĘDZARNIA KING

SPECYFIKACJA

Grillo- wędzarnia- marka: SmokeR  typ:  „King”

Specyfikacja ogólna:

– Wysokość: 198 cm.

– Długość: 225 cm.

– Waga : 290 kg.

– Szerokość: 62 cm.-  rozstaw kółek , a średnica rury : 50 cm.

Grillo- wędzarnia „King”  składa się z trzech elementów:

  1. Paleniska,            
  2. Części grillowej lub (bbq.)
  3. Wędzarni lub komora (bbq.)

Palenisko:

  • Długość : 50 cm.
  • Średnica rury: 50 cm.
  • Ruszt paleniskowy – pręt Ø 16 mm
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (29 cm x 58 cm)

Część grillowa lub bbq:

  • Długość: 125 cm.
  • Średnica rury: 50 cm.
  • Ruszt do grilla/bbq: (48cm x 125 cm)
  • Kanał dymowy : 125 cm

Wędzarnia lub komora bbq:

  • Wysokość : 128 cm.
  • Szerokość: średnica rury = 50 cm.
  • Ruszt do bbq (okrągły) : 4 x ø 48 cm.
  • Pręty do wędzenia ; 2 poziomy x 3szt.

 

Opis urządzenia:   Konstrukcja grillo- wędzarni montowana w układzie liniowym przypominającym kształt (lokomotywy). Grillo- wedzrnia „King” to jedna z pierwszych, sprawdzona, oryginalna wersja Smokera – bardzo pomocna w tworzeniu zdrowej tradycyjnej żywności.  Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości : 4 mm – 6mm.

 

Przeznaczony do prac zarobkowych, biznesu,  średnie, duże restauracje, tarasy restauracyjne, agroturystyka, wesela, eventy.  Grillo- wędzarnia posiada moduł wędzarniczy, o średnicy: 50 cm. Jednorazowy wsad do wędzarni: 25 kg do 35 kg. – to może być ok. 60 pstrągów o wadze 0,5 kg ale lepsze wyniki uzyskuje się wtedy jak jest w wędzarni więcej przestrzeni ( produkty szybciej się osuszają a wtedy uzyskuje się ładniejszy kolor wędzenia. )

 

Obróbka termiczna może odbywać się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem w którym zamontowany jest szyber (zasuwa) do regulacji temperatury. Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach :  20cm x 28 cm., służąca do postawienia garnka, patelni itp.

 

W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa specjalnymi kanałami do wiaderka i dalej jest usuwany.

 

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisketu wołowego, żebra wołowego, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty  a ponadto do wędzenia różnych produktów ryb, kiełbasy, mięsa itp.Możliwość wydania 200 porcji na godzinę – rekord 470!!

 

Najważniejszymi zaletami Smokera typu „King” to:

  1. Obróbka termiczna odbywa się pod przykryciem – bezpieczeństwo.
  2. Do obróbki termicznej używamy suchego drewna – ekologia
  3. Obróbka termiczna odbywa się poza źródłem temperatury – zdrowie.

 

NAGRODY i WYRÓŻNIENIA:

W maju 2004 roku grillo- wędzarnia „King” marki „SMOKER” wygrywa w konkursach na targach przetwórstwa i produktów żywnościowych Polfood, Mleczna Rewia, Ferma drobi, organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie. Zdobywa również Puchar w konkursie „ Mercurius Gedanensis” za wysoką jakość produktu w kategorii „Maszyny i urządzenia dla przemysłu żywnościowego”.

W 2005 roku grillo- wędzarnie z grupy SMOKER – „King” oraz „Queen” na targach Polfish organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie, ponownie zdobywają najważniejsze wyróżnienie a mianowicie Puchar w konkursie Mercurius Gedanensis za wysoką jakość produktu.