Kilka słów o nas

„SMOKER” – to marka urządzeń, służących do obróbki termicznej produktów spożywczych, charakteryzująca się tym, że źródło ognia (temperatury) jest poza częścią do grillowania, bbq  lub wędzarnią. Marka „SMOKER” powstała w 2000 roku.

Pierwszymi produkowanymi urządzeniami były dwa modele grillo-wędzarni : „King” oraz „Queen”. W późniejszym okresie w wyniku naszych doświadczeń, praktyki wynikającej z obsługi imprez, uczestnictwa w licznych konkursach, powstały inne modele dostosowane do potrzeb:

 

Dla Indywidualnych użytkowników są to grille typu:

1. Grillo-wędzarnia SmokerQueen
2. Grill  SmokerWiKing II
Z przystawkami do wędzenia powstaje rodzina  grillo-wędzarnie typu:
3. Grillo-wedzarnia SmokerWiKing II – 300
4. Grillo-wędzarnia SmokerWiKing II – 400
5. Grill SmokerKS II 400
Toż samo na bazie tego grilla po zastosowaniu przystawek do wędzenia powstaje rodzina grillo-wędzarni typu:
6. Grillo-wędzarnia Smoker – Prince 300
7. Grillo-wędzarnia SmokerPrince 400
8. Grillo-wędzarnia SmokerPrince 500
9. Przystawki do wędzenia o średnicach – Ø 300,   Ø 400,  Ø 500 – stosowane w modelach – Prince oraz WiKing


Dla biznesu ( pracy zarobkowej ), obsługi masowych dużych imprez to
grillo-wędzarnie typu:

10. Grillo-wędzarnia SmokerKing
11. Grillo-wędzarnia SmokerKing K – 600
12. Grillo-wędzarnia SmokerKing K – 600 W
13. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker – 600
14. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker I – na lawecie dwie osie
15. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker II – 500 – na lawecie jedna oś
16. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker II – 700 – na lawecie dwie osie
17. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker K – na lawecie dwie osie
18. Grillo-wędzarnia SmokerSmoker W 1 – na lawecie jedna oś

 

Osiągnięcia:

W marcu 2004 roku  na targach GASTROEXPO  w Gdańsku, organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie,  grill – wędzarnia „Queen” marki „SMOKER” otrzymuje medal oraz zdobywa pierwsze miejsce  za najlepsze innowacyjne urządzenie do gastronomii.

W maju 2004 roku grill wędzarnia „King” marki „SMOKER”  wygrywa w konkursach na targach przetwórstwa i produktów żywnościowych Polfood, Mleczna Rewia, Ferma Drobi,  organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie. Zdobywa również Puchar w konkursie „Mercurius Gedanensis” za wysoką jakość produktu w kategorii „Maszyny i urządzenia dla przemysłu żywnościowego”.

W 2005 roku grillo – wędzarnie z grupy „SMOKER” – „King” oraz „Queen” na targach Polfish, organizowanych przez Międzynarodowe Targi Gdańskie, ponownie zdobywają najważniejsze wyróżnienie a mianowicie Puchar w konkursie Mercurius Gedanensis za wysoką jakość produktu.

Od 2000 roku grillo – wędzarnie  marki „SMOKER” uczestniczą we wszystkich ważniejszych imprezach związanych z grillowaniem i BBQ w kraju i za granicą. Używane są przez reprezentacje narodowe do treningów, wykorzystywane są również do obróbki termicznej w trakcie zawodów i mistrzostw.

 

Mistrzostwa Świata i Europy:

1. 2004 r. – Mistrzostwa Europy ( WBQA ) – Talin – Estonia

2. 2005 r. – Mistrzostwa Świata ( WBQA ) – Balaton – Węgry

3. 2006 r. – Mistrzostwa Świata ( WBQA ) – Wrocław – Polska

4. 2010 r. – Mistrzostwa Świata – Bruksela – Belgia

5. 2011 r. – Mistrzostwa Świata ( WBQA ) – Gronau – Niemcy

6. 2012 r. – Mistrzostwa Świata (WBQA ) – Torhout – Belgia

7. 2012 r. – Jack Daniels Mistrzostwa Świata (KBCS) – Lynchburg – USA

8. 2013 r. – Jack Daniels Mistrzostwa Świata (KBCS) – Lynchburg – USA

9. 2014 r. – Mistrzostwa Europy (WBQA ) – Polska

10. 2017 r. – Mistrzostwa Świata BBQ (WBQA) – Limeric – Irlandia

11. 2017 r. – Mistrzostwa Świata BBQ (KBCS) Jack Daniels – Lynchburgu – Tenessee – USA

 

Imprezy Krajowe:

1. Eliminacje do Mistrzostw Polski BBQ – miasta w Polsce

2. Mistrzostwa Polski BBQ – Szklarska Poręba

3. Sielawa – Stare Jabłonki

4. Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś – Pułtusk

5. Mistrzostwa Świata w Piłce Siatkowej – Stare Jabłonki

6. Festiwal Smaku – Gruczno

7. Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny – Ustroń

8. Mistrzostwa Polski w Grillowaniu Amatorów – Czarna Woda – współorganizator

 

„Smoker” posiada również swoją reprezentację oraz przedstawicieli, którzy zajmują się promowaniem polskich produktów: ryb, mięsa wołowego, mięsa wieprzowego. Poprzez udział w licznych konkursach poznajemy i utrwalamy wiedzę dotyczącą grillowania, bbq, wędzenia. Kultywujemy i wdrażamy tradycyjne, regionalne produkty. Opracowujemy własne przepisy i receptury, które są nagradzane  licznymi wyróżnieniami  i nagrodami:

 

Nagrody i wyróżnienia:

1. W 2005 r. – zajęcie I miejsca w finale VII Mistrzostw Polski w Grillowaniu w kategorii profesjonaliści – Szklarska Poręba

2. W 2005 r. – przedstawiciele smoker uczestniczą w Mistrzostwach Świata BBQ na Węgrzech jako Jury degustacyjne i techniczne – Leszek Kosarzecki

3. W 2005 r – zajęcie I miejsca w edycji regionalnej Festiwalu Kuchni Polskiej – Kuchnia Kaszubska – Kuźnica

4. W 2006 r. – przedstawiciele Smoker są uczestnikami Mistrzostw Świata – wchodzą w skład Polskiej Reprezentacji Narodowej, która zdobywa w ogólnej klasyfikacji I miejsce Mistrzostwo Świata

5. W 2010 r. – udział w Mistrzostwach Świata BBQ w Belgii jako Jury techniczne i degustacyjne – Leszek Kosarzecki

6. W 2011 r. – przedstawiciele grupy Smoker reprezentują Polskę na Mistrzostwach Świata w Gronau – Niemcy

7. W 2012 r. – Polska Reprezentacja Narodowa bierze udział w Mistrzostwach Świata (WBQA ) w Belgii. W składzie drużyny są przedstawiciele grupy Smoker

8. W 2012 r oraz 2013 r. – przedstawiciel grupy Smoker – Leszek Kosarzecki  – jest w składzie Polskiej Reprezentacji Narodowej, biorącej udział w Mistrzostwach Świata BBQ (KBCS) – odbywających się corocznie w Lynchburgu stanie Tenessee w USA.   W 2013 r. Reprezentacja zajmuje I miejsce, Mistrzostwo Świata w konkurencji sos BBQ.  Było to wydarzenie na miarę sensacji, ponieważ w historii istnienia konkursu Jack Danielsa jeszcze żadna ekipa z Europy nie zdobyła I miejsca w tej konkurencji

9. W 2017 r. – Smoker uczestniczy w Mistrzostwach Świata BBQ – WBQA, które odbywały się w Limeric w Irlandii

10. W 2017 r. – uczestnictwo w Mistrzostwach Świata BBQ ( KBCS ) Jack Daniels w Lynchburgu Stan Tenessee w USA

 

Poza produkcją i dystrybucją urządzeń marki „SMOKER” prowadzimy liczne działalności związane z obsługą, np.  szkolenia, pokazy:

1. Z zakresu przygotowania produktów do grillowania, do bbq oraz wędzenia – peklowanie, marynowanie

2. Szkolimy również w zakresie obróbki termicznej w szczególności wędzenia różnymi metodami – na zimno, na ciepło, na gorąco, na gorąco z podpiekaniem

3. Wdrażamy produkty do kart menu – receptury i asortyment

4. Prowadzimy szkolenia w zakresie logistyki obsługi dużych imprez – czyli uczymy jak wydać dużą ilość porcji w jak najkrótszym czasie, wykorzystując minimalną niezbędną ilość osób do obsługi

Dysponujemy sprzętem i urządzeniami, które pozwalają nam na obsługę dużych masowych imprez. Przeszkolona i doświadczona kadra w obsłudze urządzeń marki „smoker” jest w stanie w ciągu imprezy: 3 – 4 godzin, wydać   ok. 20 tys. porcji. – rekord – 43 tysiące porcji.

Do obsługi masowych imprez nie potrzebujemy zasilania elektrycznego, gazu, jedynie drewno opałowe. Pozwala to na przeprowadzenie imprez w trudnym terenie np. starówki miast, plaże, łąki, las.

 

Zaufali nam:

1. Imprezy integracyjne dla pracowników firmy Lotos – 4 500 osób – hipodrom Sopot – wydano 12 800 porcji

2. Zjazd partii PO w Gdańsku hala Ergo Arena – 17 500 osób – cztery  grillo-wędzarnie typu Smoker

3. Świętomięs – promocja polskiej wołowiny, wieprzowiny, drobiu w trakcie  Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku –  wydano 7 500 porcji

4. Bednary k. Poznania – targi rolne – promocja wołowiny Z.M Biernacki- wydano 8 000 porcji – steki, burgery. Na targach przebywało ok. 100 tys. osób

5. Mistrzostwa Świata w siatkówce plażowej – Stare Jabłonki

6. Warsztaty dla szkół gastronomicznych realizowane w trakcie targów gastronomicznych, żywnościowych Warsaw Food Expo w Warszawie

 

To tylko kilka  przykładowych imprez. Urządzenia na lawetach smokery są funkcjonalne i mobilne. Te zalety  pozwalają na szybkie i swobodne  przemieszczanie się. Taka sytuacja umożliwia nam sprawną, kompleksową obsługę imprez w  kraju jak i za granicą, otrzymujemy zlecenia z:  Holandii, Belgii, Niemiec, Kaliningradu, Litwy itp.

 

Oprócz kompleksowej organizacji imprez umożliwiamy wypożyczanie sprzętu do grillowania i wędzenia w następujących opcjach:

1. W opcji stacjonarnej pracy przez dłuższy czas – cena do uzgodnienia w zależności od rodzaju smokera, konieczne przeszkolenie w zakresie obsługi.

2. Opcja jednorazowe wypożyczenie na imprezę: 1 – 2 dni  w wersji z obsługą minimum 1 osoba może być więcej osób. Cena do uzgodnienia.

 

Reasumując „SMOKER” to:

1. Produkcja urządzeń

2. Dystrybucja urządzeń – prowadzimy dystrybucję w: Polsce, Belgii, Holandii, Niemczech

3. Szkolenia z zakresu obsługi urządzeń

4. Szkolenia z zakresu przygotowania produktów do obróbki termicznej – peklowanie, marynowanie

5. Szkolenie z zakresu: wędzenia i obróbki termicznej metodą bbq

6. Kompleksowa organizacja imprez – rocznice, imprezy integracyjne z opcją nauki wędzenia, grillowania, urodziny imieniny, poprawiny itp

7. Wypożyczanie sprzętu do wędzenia i grillowania z instruktorem

 

 

 Leszek Kosarzecki

ZAUFALI NAM