Przepis na wołowinę BRISKET – Rup

20 maja Przepis na wołowinę BRISKET – Rup

BURGANICPrzepis na wołowinę BRISKET – Rup
Autor: Maciej Walnik

Szef kuchni z inponujacym doświadczeniem, pracował w między innymi z Wojciechem Modestem Amaro, Melissa Tamalage w Polsce, Anglii i USA. Właśnie w USA narodziła się jego pasja do BBQ, wołowiny i street food. Jest właścicielem nowej marki Burganic, która zaczyna swoje niepowtarzalne na rynku Polskim połączenie dobrego produktu i technik tak uwielbianych na drugiej półkuli. Wszystkie sosy, marynaty, mieszanki przyprawowe oraz starannie wyselekcjonowane mięso, jest przygotowane w jego Poznańskim Lokalu BURGANIC.

Mostek marynowany w kawie i kardamonie

na 3 kg mostku

  • 60 g kawy zbożowej
  • 60 g soli
  • 60 g brązowego ciemnego cukru
  • 30 g wędzonej papryki
  • 2 łyżki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 40 g świeżego posiekanego czosnku
  • 60 ml oleju słonecznikowego

 

Metoda

Wszystkie składniki poza olejem wymieszaj dokładnie w mikserze.
Dodaj powoli olej do utworzenia pasty.
Następnie natrzyj dokładnie mostek i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
Używając grillo-wędzarni typu Smoker wędź mostek około 5 do 7 godzin. lub do uzyskania temperatury 190 F ( t.j ok. 80 stopni Celsjusza w środku mięsa).

 

Maciej Walnik