GRILL WĘDZARNIA WI- KING II

SPECYFIKACJA

Specyfikacja ogólna:

– Wysokość: z rurami kominowymi: 198 cm., bez rur:102 cm.

– Szerokość: 88 cm.

– Waga : 65 kg.

– Długość, głębokość: 70 cm.

Grillo-wędzarnia- SmokeR typ „Wi- King II”składa się z trzech elementów:

  1. Palenisko: 
  • Długość : 60 cm.
  • Średnica rury: 40 cm.
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm.
  • Półka nad paleniskiem: 20 cm x 28 cm
  1. Część grillowa lub bbq.
  • Szerokość: 60 cm
  • Średnica rury: 40 cm
  • Ruszt do grilla/bbq: 38 cm x 58 cm
  1. Dwie rury kominowe odprowadzające dym:
  • Wysokość : 60 cm.
  • Średnica rur = 80 mm. zakończone zasuwą do regulacji temp.(szyber)

 

Opis urządzenia:

Grillo-Wędzarnia typu SmokeR „Wi-King II”– posiada kolumnowy układ elementów. Podstawa to palenisko z półką do gotowania lub smażenia, nad paleniskiem zmontowana jest komora do grillowania lub obróbki typu bbq. Od komory grillowej wychodzą dwie rury odprowadzające dym (kształt grilla przypomina wyglądem hełmuWikinga z rogami stąd kojarząca się nazwa). Wykonany jest z blachy kotłowej o grubości: 4 – 5 mm.

Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje to że blacha ta ma właściwości jak szamot w kominach – pozwala to na utrzymywanie trwałej długo utrzymującej się stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz itp.oraz obróbki termicznej w niskich temperaturach, wędzenia metodą na zimno)

Uwaga !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Grille posiadające  blachę o grubości poniżej – 4mm nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność , poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz niemożliwe jest  utrzymanie stałego reżimu temperaturowego  co w efekcie ma przełożenie na jakość wędzenia, grillowania czy obróbki termicznej niską temperaturą tzw. ( barbecue )

Ruszt do grillowania/bbq wykonany jest ze stali nierdzewnej z pręta  o grubości: 6 mm.

Smoker typu: „Wiking II”  przeznaczony jest do użytku przydomowego, może mieć zastosowanie w małych restauracjach tak do ok.30 osób, małe tarasy, agroturystyka. Grill nie posiada wędzarni natomiast jest podstawową bazą do zamontowania modułów wędzarniczych – ( przystawek do wędzenia)  mogą być o różnych średnicach ( np.w naszym przypadku 30 cm lub 40cm, ). 

Obróbka termiczna odbywa się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem w którym zamontowany jest szyber, do regulacji temperatury.

Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach : 20cm x 28 cm. służąca do postawienia garnka patelni itp. Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze to buk, olcha, dąb lub inne(patrz drewno na naszej stronie internetowej) najlepsze jest drewno suche, sezonowane na słońcu. Takie drewno w trakcie stosowania w przygotowywaniu naszych produktów będzie oddawało słodycz i dodatkowy smak w postaci odpowiedniego aromatu dymu.

W trakcie obróbki termicznej produkty nie mają kontaktu tłuszczu z żarem. „Wi -King II” – doskonale zdaje egzamin w obróbce termicznej metodą barbecue polegającej na powolnej obróbce termicznej w niskiej temperaturze, długo pod przykryciem. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, większych kawałków mięsa w całości np. żebro wołowe, antrykot, udziec wołowy.

W przypadku grillo-wędzarni SmokeR  „ Wi King II” jest możliwość dokupienia Przystawki do Wędzenia – do wyboru mamy dwie wielkości:  Ø 300  ;  Ø 400  ;