Grillowanie to dla wielu Polaków idealny sposób na spędzenie ciepłych wieczorów w miłym towarzystwie. Letnie biesiadowanie wymaga jednak zakupu odpowiedniego sprzętu. Jednym z nich jest grill. Taki sprzęt, choć jest używany przez zaledwie kilka miesięcy w roku, kupowany jest z myślą o tym, aby służył przez kilka sezonów. Aby tak się jednak stało, trzeba o niego odpowiednio dbać.
Podstawowa zasada dbałości o grilla BBQ odnosi się do tego, aby po każdym użyciu dokładnie go wyczyścić. W ten sposób można zapobiec rdzewieniu i innym uszkodzeniom. W tym celu najpierw warto usunąć resztki jedzenia z rusztów np. za pomocą drucianej szczotki. Następnie można wyczyścić powierzchnię wilgotną szmatką lub ręcznikiem papierowym. Warto przy okazji sprawdzić, czy nie ma żadnych luźnych części lub śrub, które mogą wymagać dokręcenia.
Aby przedłużyć żywotność swojego grilla, ważne jest, aby wykonywać też regularne kontrole konserwacyjne i naprawy. W związku z tym pamiętaj, aby regularnie sprawdzać wszystkie części pod kątem oznak zużycia. Jeśli zauważysz jakiekolwiek problemy, wymień zużyte komponenty na nowe. Dodatkowo co kilka miesięcy smaruj ruchome części np. olejem spożywczym, aby zapewnić im płynną pracę.
Kiedy nie używasz grilla podczas chłodniejszych miesięcy, pamiętaj, aby odpowiednio go przechowywać. W ten sposób zapobiegniesz uszkodzeniom, do których mogłoby dojść przez zmienne warunki pogodowe. Zanim schowasz swój sprzęt, upewnij się też, że wszystkie powierzchnie są całkowicie suche. Następnie przykryj grilla i umieść go w osłoniętym miejscu, najlepiej w garażu. Jeżeli musisz pozostawić go na zewnątrz, przykryj go wodoodpornym materiałem.