Kiedy temperatura rośnie, a dni stają się dłuższe, przychodzi czas na grillowanie. Aby jednak w pełni rozpocząć sezon grillowy, najpierw trzeba odpowiednio przygotować do tego swojego grilla. Zanim więc uruchomi się grilla po raz pierwszy, trzeba się upewnić, że jest on w dobrym stanie. Zastanawiasz się, jak przygotować swój sprzęt do pierwszego użycia po zimie? Poznaj kilka naszych wskazówek.
Po długiej zimie ważne jest, aby upewnić się, że grill ogrodowy jest w dobrym stanie roboczym. Z tego powodu, zanim go odpalisz, sprawdź, czy ruszty nie zardzewiały i oceń stan poszczególnych części urządzenia. Upewnij się, że wszystkie śruby i wkręty są dokręcone. Sprawdź też pokrywę pod kątem ewentualnych pęknięć. Jeśli znajdziesz jakieś uszkodzenia, wymień zużyte komponenty lub napraw je jeszcze przed uruchomieniem grilla.
Zanim będzie można korzystać z grilla, trzeba go też wyczyścić. Usuń więc wszelkie zanieczyszczenia, które mogły pozostać na rusztach po poprzednim sezonie. Użyj do tego np. szczotki drucianej. Aby uzyskać głębsze czyszczenie, możesz zastosować odtłuszczacz lub roztwór łagodnego detergentu zmieszanego z ciepłą wodą. Na zakończenie wystarczy, że spłuczesz wszystkie pozostałości mydła czystą wodą, a następnie osuszysz ruszty szmatką lub ręcznikiem papierowym.
Po dokładnym wyczyszczeniu grilla oraz upewnieniu się, że wszystko działa właściwie, możesz uruchomić swój sprzęt zgodnie z instrukcją producenta i cieszyć się rozpoczęciem sezonu na grillowanie. Pamiętaj tylko by przed ułożeniem składników na ruszcie, zadbać o właściwą temperaturę grillowania. Dzięki temu zyskasz pewność, że potrawy, które zaserwujesz, będą wyśmienite.