Grillowanie cieszy się w Polsce bardzo wysoką popularnością – dla wielu osób to najlepszy sposób spędzania wolnych, letnich wieczorów w towarzystwie bliskich i przyjaciół. Jednocześnie kojarzony się on przede wszystkim z przyrządzanymi na szybko tłustymi kiełbaskami, które nie należą do najzdrowszych dań. Nie oznacza to, że grillowanie samo w sobie jest szkodliwe. Dowiedz się, jak przyrządzić zdrowe i jednocześnie smaczne dania z rusztu.
Niewątpliwie głównym czynnikiem wpływającym na właściwości i walory odżywcze dań z grilla jest jakość użytych produktów. Przede wszystkim należy unikać żywności pakowanej w plastik i wstępnie przygotowanej do grillowania – np. marynowanych karkówek czy piersi z kurczaka. Zawierają one bardzo dużą ilość sztucznych dodatków, które mają wydłużyć czas przydatności i poprawić smak, jednocześnie jednak są bardzo szkodliwe dla zdrowia. Marynatę do mięsa można przyrządzić samodzielnie, wykorzystując podstawowe przyprawy, olej czy inne produkty dostępne w każdej kuchni. Oczywiście należy zadbać również o wysokiej jakości mięso, które lepiej kupić w sprawdzonym sklepie mięsnym, niż w supermarkecie.
Zgodnie z wynikami badań, marynowanie mięsa przez minimum 30 minut pozwala znacząco obniżyć zawartość rakotwórczych związków HCA. Szczególnie dobre wyniki badań dało marynowanie mięsa w alkoholu – ciemnym piwie lub winie – trwające kilka godzin.
Wytopiony z mięsa tłuszcz to problem nie tylko estetyczny, ale i zdrowotny – spadając na rozgrzane węgle, spala się, tworząc toksyczne związki, które wnikają w mięso. Aby temu zapobiegać, warto wybrać grillo-wędzarnię, której liniowa konstrukcja uniemożliwia spalanie tłuszczu. Alternatywnym rozwiązaniem może być wykorzystanie aluminiowych tacek, na których kładzie się grillowane produkty, jednak to zaledwie szczątkowe rozwiązanie – aluminium również może być szkodliwe.