1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Jakie atuty mają nowoczesne grillo-wędzarnie?
wędzarnia
O grillowaniu często mówi się, że to „polski sport narodowy”. W tym żartobliwym stwierdzeniu jest nieco prawdy, ponieważ w okresie letnim powszechnie wybieranym sposobem spędzania wolnego czasu w gronie rodziny czy znajomych jest właśnie wspólne grillowanie. Warto pamiętać, że o jakości przyrządzanych na ruszcie potraw w dużej mierze decyduje sam grill – dlatego warto stawiać na urządzenia bezpieczne, wydajne i tanie w obsłudze.

Czym jest grillo-wędzarnia?

Jak łatwo poznać po samej nazwie, grillo-wędzarnia jest urządzeniem wielofunkcyjnym, które można z powodzeniem wykorzystać do przygotowywania świeżych potraw z rusztu, jak i wędzenia różnego rodzaju produktów – od mięs i ryb, po warzywa czy owoce. Jest to w dużej mierze zasługa specyficznej konstrukcji grillo-wędzarni, przede wszystkim rozmieszczenia poszczególnych elementów. Typowy grill to proste palenisko z umieszczonym bezpośrednio nad nim rusztem. Grillo-wędzarnie Smoker są bardziej rozbudowane – ich palenisko, ruszt oraz wędzarnia umieszcza soę w oddzielnych, zamykanych komorach, połączonych przy pomocy regulowanych szybrów. Przykładem jest grillo-wędzarnia King, czyli jeden z naszych sztandarowych produktów dla biznesu. Komory w nim są połączone liniowo – oznacza to, że palenisko nie znajduje się pod rusztem, lecz obok niego, podobnie jak i wędzarnia, a całość swoim kształtem przypomina lokomotywę. Innym rozwiązaniem są np. grillo-wędzarnie Wi-King – komora paleniska umieszczona została w nich pod częścią grillową, z której niczym rogi z hełmu wikinga wyrastają dwie rury kominowe, służące do wędzenia. Niezależnie od aranżacji tych elementów, konstrukcja grillo-wędzarni ma istotny wpływ na działanie całego urządzenia.

Lepsze trzymanie temperatury

Wysokiej jakości grillo-wędzarnie produkowane są ze specjalnej stali kotłowej o grubości od 4 do 6 mm. Materiał ten odznacza się właściwościami termicznymi podobnymi do cegieł szamotowych, które wciąż jeszcze wykorzystuje się w budowie kominków – stosunkowo szybko się nagrzewa i przez długi czas utrzymuje temperaturę nawet po wygaszeniu żaru. Dzięki temu grillo-wędzarnia jest mniej podatna na zmiany temperatury otoczenia i może z dużą wydajnością pracować nawet w czasie opadów deszczu czy przy silnym wietrze. Co więcej – właściwości stali sprawiają, że do uzyskania odpowiedniej temperatury nie potrzeba dużej ilości opału, co przekłada się na mniejsze koszty grillowania.

Wysoka trwałość

Grubość i gatunek blachy użytej w produkcji grillo-wędzarni sprawiają, że urządzenia te odznaczają się bardzo wysoką wytrzymałością na uszkodzenia, zarówno mechaniczne, jak i wynikające z pracy przy wysokich temperaturach i w kontakcie z substancjami chemicznymi zawartymi w dymie oraz żywności. To czyni z nich dobrą inwestycję na wiele lat.

Ograniczenie szkodliwych związków

O potrawach z grilla często mówi się w kontekście ich szkodliwego działania dla zdrowia. Często się przy tym zapomina, że to nie sama obróbka termiczna wpływa na to, że grillowane jedzenie jest szkodliwe – niebezpieczne jest przede wszystkim to, że wytapiający się tłuszcz skapuje na rozgrzane węgle i pod wpływem bardzo wysokiej temperatury przekształca się w toksyczne związki, które wraz z dymem przenikają w głąb żywności. Konstrukcja grillo-wędzarni pozwala znacznie ograniczyć, a nawet całkowicie wyeliminować kontakt tłuszczu z żarem – tym przygotowywane na nich potrawy są zdrowsze i mniej szkodliwe.

Wysoka stabilność i mobilność

Przypadkowe przewrócenie grilla może nie wydawać się poważnym wypadkiem. W najlepszym przypadku przygotowane jedzenie zanieczyści się popiołem lub ziemią, w najgorszym jednak gorący żar może spowodować poważne zniszczenia i  stać się przyczyną poparzeń. Dlatego też nowoczesne grillo-wędzarnie projektowane są w taki sposób, by zachowały maksymalną stabilność. Jednocześnie niektóre z nich – tak jak modele z serii King wyposażane są w pary kół, które umożliwiają ich łatwe przemieszczanie.

Jedno urządzenie, wiele możliwości

Zwykłe grille z otwartym paleniskiem nie dają zbyt dużych możliwości kulinarnych – po rozpaleniu można je wykorzystać praktycznie wyłącznie do stosunkowo szybkiego upieczenia posiłków w wysokiej temperaturze. Grillo-wędzarnie dają znacznie większą kontrolę nad procesem obróbki. Ich komora grillowa wyposażona jest w pokrywę, która zapobiega ucieczce ciepła oraz dymu. Dzięki temu grillo-wędzarnia może z powodzeniem zostać wykorzystana do przygotowania dań coraz popularniejszą w Polsce metodą barbecue, czyli powolnym pieczeniu dużych kawałków mięsa w niskiej temperaturze i otoczce z dymu. Grillo-wędzarnia jest więc idealnym rozwiązaniem dla każdego, kto lubi zróżnicowaną kuchnię i chce przygotowywać w swoim ogrodzie coś więcej, niż kiełbaski czy karkówkę.

Ozdoba ogródka

Poza niewątpliwymi walorami użytkowymi, grillo-wędzarnie posiadają jeszcze jeden atut – są niezwykle estetyczne. Czarna, matowa blacha oraz oryginalna konstrukcja czynią z nich świetny element dekoracyjny w praktycznie każdym ogródku. Podsumowując – grillo-wędzarnie, takie jak modele z serii King stanowią doskonałe rozwiązanie dla każdego miłośnika dobrej kuchni in entuzjastów ogrodowych imprez. Ich trwałość, jakość oraz wydajność, połączona z ekonomicznością czynią z nich również świetną propozycję dla biznesu – restauracji, hoteli czy firm cateringowych.