1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Jakie mięso najlepiej nadaje się na grilla?
mężczyzna przyprawia mięso na grillu

Grillowanie to obecnie jeden z najbardziej lubianych sposób spędzania wolnych, letnich wieczór w towarzystwie rodziny oraz przyjaciół. Aby spotkanie było udane, warto przede wszystkim pomyśleć o tym, co znajdzie się najpierw na ruszcie, a potem na talerzach gości. Choć grilla daje mnóstwo możliwości w przygotowywaniu posiłków, nie wszystkie są równie dobre – wybór odpowiedniego mięsa ma znaczenie nie tylko dla kubków smakowych, ale też zdrowia.

Jakie mięsa nadają się na grilla?

Grill kojarzy się przede wszystkim z opiekanymi kiełbaskami i karkówką – to standard na większości ogrodowych imprez. W rzeczywistości na ruszcie można przyrządzać również inne rodzaje produktów mięsnych. Jakie? Przede wszystkim nadaje się do tego mięso, które w trakcie życia zwierzęcia nie wykonuje intensywnej pracy przy jego poruszaniu się – dzięki temu jest miękkie, delikatne, nie łykowate. Takim mięsem jest na przykład schab, polędwica, antrykot.

Mięso pochodzące z części, które biorą intensywny udział w poruszaniu się zwierząt – a więc np. mostek, łopatka, udziec – nie powinny być grillowane, lecz przygotowane metodą BBQ. Dlaczego? Ponieważ zawierają one dużą ilość twardych włókien, które w czasie krótkiej obróbki w wysokiej temperaturze (charakterystycznej dla grillowania) stają się suche i jeszcze twardsze. Metoda BBQ to z kolei powolna, trwająca nawet do 20 godzin obróbka pod przykryciem, w stosunkowo niskiej temperaturze (od 90 do około 130 stopni) i w dymie. Tak właśnie działają grillo-wędzarnie Smoker – przeprowadzona w nich obróbka sprawia, że twarde mięso staje się delikatne i pozostaje soczyste – niemal rozpływa się w ustach.

Jakich mięs unikać?

Zdecydowanie najlepszym miejscem do kupowania mięsa na grilla czy BBQ jest sprawdzony, wysokiej jakości sklep mięsny, sprzedający produkty od dobrych dostawców. Jest to niezwykle ważne, ponieważ na rynku nie brakuje producentów mięsa, którzy w celu ograniczenia kosztów wstrzykują w mięso wodę lub osocze, zwiększając tym samym jego objętość od nawet 30%. Ma to duży, niekorzystny wpływ na jakość mięsa oraz jego smak, dlatego takich produktów warto unikać.

Nie należy również wybierać mięsa fabrycznie pakowanego i marynowanego. Po pierwsze – zazwyczaj w produkcji tego typu wyrobów stosuje się mięso, które się nie sprzedało w formie nieprzetworzonej, a zatem jego jakość i świeżość pozostawia wiele do życzenia. Po drugie – marynaty w tego typu produktach zawierają całe mnóstwo zupełnie zbędnych składników, np. konserwanty, wzmacniacze smaku etc. Dużo lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie własnej marynaty do mięsa na grilla lub tzw. nacierkę do mięsa do BBQ. Wystarczą do tego składniki i przyprawy dostępne w praktycznie każdej kuchni.