RODZAJE SZKOLEŃ:
I. Szkolenia z zakresu przygotowania potraw grill i barbecue w oparciu o finansowanie z Powiatowych Urzędów Pracy (PUP):
Szkolenie w zakresie:
1.Teoretyczne omówienie budowy oraz możliwości urządzeń grillo- wędzarniczych, BHP i HACCP
2.Teoretyczne omówienie technologii peklowania
3.Teoretyczne omówienie technologii wędzenia różnymi metodami
4.Praktyczny trening z zakresu marynowania i peklowania
5.Praktyczny trening z zakresu obróbek termicznych różnymi metodami: wędzenie, grillowanie, bbq
6.Logistyka w postępowaniu przy organizacji małych i dużych imprez
7.Organizacja i przygotowanie stanowiska pracy
8.Rejestracja i prowadzenie działalności MOL i RHD
* wniosek o dofinansowanie składa Pracodawca do właściwego miejscowo PUP
II. Szkolenia przy wsparciu dofinansowań z BUR ( Baza Usług Rozwojowych ):
Szkolenie w zakresie:
1. Teoretyczne omówienie budowy oraz możliwości urządzeń grillo- wędzarniczych, BHP i HACCP
2. Teoretyczne omówienie technologii peklowania
3.Teoretyczne omówienie technologii wędzenia różnymi metodami
4.Praktyczny trening z zakresu marynowania i peklowania
5. Praktyczny trening z zakresu obróbek termicznych różnymi metodami: wędzenie, grillowanie, bbq
6. Logistyka w postępowaniu przy organizacji małych i dużych imprez
7. Organizacja i przygotowanie stanowiska pracy
8. Rejestracja i prowadzenie działalności MOL i RHD
* służymy pomocą przy formalnościach związanych z wypisaniem wniosku
III. Szkolenia indywidualne i grupowe:
Szkolenie w zakresie:
-bezpieczeństwo i higiena sporządzania potraw z grilla i barbecue-peklowanie i marynowanie mięs, ryb, warzyw
-obróbka termiczna na grillu
-obróbka termiczna metodą bbq
-obróbka termiczna wędzenia różnymi metodami
-wędzenie na zimno
-wędzenie na ciepło
-wędzenie na gorąco
-logistyka obsługi masowych imprez
IV. Szkolenia celowe / dedykowane:
– Obecnie prowadzimy szkolenie domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD. Szkolenie jest realizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej oraz finansowane odpowiednio z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego i Wieprzowego.
Szkolenie w zakresie:
1.Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
2.Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a.Grille
b.Wedzarnie
c.Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER” .
3. Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
4. WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
5. Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
6. Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
8. Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
9.Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
10. Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
- Grillowanie
- Barbecue ( bbq )
- Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
- Pieczenie
11. Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
12.Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
13.Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
14. Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
15. Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD
* W przypadku szkolenia z mięsa wołowego dodatkowe informacje o walorach smakowych wołowiny oraz zapoznanie się ze specjalistyczną obróbka termiczną mało znanych elementów kulinarnych.
* W przypadku mięsa wieprzowego– walory smakowe wieprzowiny oraz nowe techniki obróbki termicznej elementów wieprzowych
Grupa docelowa:
-Rolnicy i Hodowcy
-Koła gospodyń wiejskich
-Przedstawiciele branży gastronomicznej, mięsnej
-Szkoły gastronomiczne, Technika Przemysłu Spożywczego, Szkoły rolnicze
-Producenci, przetwórcy z branży mięsnej
-Twórcy produktu tradycyjnego, regionalnego
V. Egzaminem potwierdzającym kwalifikację rynkową w zakresie „Przygotowanie potraw grill i barnecue” (Kucharz Grill & Bbq)
Grupy osób, które mogą być zainteresowane uzyskaniem kwalifikacji:
Kwalifikacja „Przygotowanie potraw grill i barbecue” skierowana jest do:
- Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
- Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
- Absolwentów szkół o profilu turystycznym
- Absolwentów liceów ogólnokształcących
- Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
- Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
- Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
- Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
- Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich
Wymagane kwalifikacje poprzedzające: BRAK
Typowe możliwości wykorzystania kwalifikacji:
Osoba posiadająca kwalifikację „Przygotowanie potraw grill i barbecue” może podjąć pracę w hotelu, restauracji, karczmie, zajeździe jak również prowadzić własną działalność gospodarczą i świadczyć usługi innym punktom gastronomicznym. Ponadto osoba posiadająca kwalifikację może być zatrudniona przy obsłudze punktu/ stoiska grillowego podczas imprez plenerowych, festynów i imprez okolicznościowych (np. wesel).
CENY SZKOLEŃ:
- Koszt szkolenia podstawowego z zakresu przygotowania potraw grill i barbecue = 2 990, 00 PLN brutto / za osobę
- Walidacja – Egzamin kwalifikacyjny „Kucharz Grill i Barbecue” (Kod kwalifikacji w ZSK: 3C812000025) = 2 400,00 zł brutto
- Szkolenie podstawowe łączone z walidacją ( egzamin kwalifikacyjny „Kucharz Grill i Barbecue” )= 5 390,00 brutto.
!! W przypadku połączenia szkolenia podstawowego z egzaminem w zależności od ilości osób, stosowania sprzętu do prowadzenia zajęć oraz miejsca szkolenia istnieje możliwość negocjacji ceny !!