TEMATYKA ZAJĘĆ KURSU / WARSZTATÓW PEKLOWANIA, WĘDZENIA BBQ I GRILOWANIA
„Akademia Grilla, BBQ i Wędzenia Smoker”
- Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej
przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna,
piece chlebowe, ogniska itp. - Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej:
a. Grille
b.Wedzarnie
c.Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER” . - Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
- WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
- Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
- Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
- Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
- Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
- Obróbka termiczna produktów różnymi metodami:
a. Grillowanie
b. Barbecue ( bbq )
c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco.
d. Pieczenie - Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
- Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
- Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
- Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
- Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD
*16. Egzamin – opcja rozszerzona. Po ukończeniu szkolenia „Akademia Grilla, Bbq i Wędzenia Smoker” jest możliwość przystąpienia do egzaminu państwowego nadającego specjalistyczne uprawnienia z zakresu „Przygotowanie potraw grill i barbecue” oraz uzyskanie Certyfikatu i Licencji.
* Zgodnie z obwieszczeniem Ministra Rozwoju z dnia 25 maja 2020 r. (Dziennik Urzędowy RP , Monitor Polski, poz. 482) kwalifikacja rynkowa „Przygotowanie potraw grill i barbecue” została włączona do Zintegrowanego Systemu Kwalifikacji. Firma Cons- Med Sp. z o. o. na podstawie Decyzji Ministra Rozwoju, Pracy i Technologii z dnia 13 kwietnia 2021 roku; Znak Sprawy: DRP-XIV.8321.3.2021 uzyskała uprawnienia do certyfikowania kwalifikacji „Przygotowanie potraw grill i barbecue”. Warunki i termin do uzgodnienia.