W dniach 2 i 3 października 2020 w Nieporęcie, w hotelu Parasol, odbyła się niezwykła impreza pod nazwą ,, Wielkie Grillowanie Braci – Wołowy Grill Natury Smak”.
Organizatorem spotkania, a w zasadzie I Mistrzostw Polski w Grillowaniu Steka Wołowego było Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.
Jest to kontynuacja niezwykle cennej inicjatywy dotyczącej propagowania przygotowywania i wytwarzania bardzo cennej żywności jaką jest grillowane/wędzone mięso, a w szczególności promocja sporządzania i spożywania najlepszej jakości różnych mało znanych elementów mięsa wołowego.
Ta ogólnodostępna impreza zgromadziła rzeszę profesjonalnych mistrzów Grilla i BBQ, ekspertów z branży mięsnej i żywnościowej oraz miłośników naturalnego i tradycyjnego jedzenia najwyższej jakości.
Współzawodnicze zmagania najlepszych znawców ,,stekowania’’ w Polsce przeplatały się z licznymi konkursami, prezentacjami oraz wykładami na temat zalet jakie posiada produkowanie i spożywanie wołowiny jako najcenniejszego mięsa.
Dyskusje i wymiana poglądów dotyczyły całego zakresu zagadnień począwszy od hodowli zwierząt rzeźnych, pozyskiwania najlepszego mięsa kulinarnego, jego wyjątkowych walorów odżywczych, bezpieczeństwa żywnościowego mięsa i jego produktów, do prezentacji bogatej technologii i sprzętu oraz najlepszych technik oraz zasad wędzenia, grillowania i bbq (barbecue).
Miernikiem tej wspaniałej i prestiżowej imprezy był udział najlepszych w Polsce i zagranicą, w tym z USA mistrzów BBQ, celebrytów, przedstawicieli najważniejszych mediów oraz bardzo licznej publiczności.
Przy wspaniałej pogodzie i rodzinnej atmosferze można było się delektować prawdziwym Świętem Mięsa Wołowego, którego spożywanie jest nierozerwalnie związane z istotą gatunku ludzkiego, ale także i przede wszystkim z polską i europejską kulturą i naszym bezcennym dziedzictwem narodowym.
Uczestnicy kosztując fantastycznie przygotowane steki i dania mięsne ze specjalnymi sosami i dodatkami, nie mogli wyjść z podziwu nad ich smakowitością, teksturą oraz innowacyjnością. Zgromadzeni podziwiali także wspaniały i spektakularny sprzęt do obróbki mięsa oraz jego perfekcyjne wykonawstwo.
Sumując, należy z całą siłą podkreślić, iż powyższa inicjatywa zasługuje na najwyższe uznanie. Stanowi przykład pięknej pasji i zaangażowania życiowego wielu osób, które stworzyły swoisty rodzinno-klanowy klaster pasjonatów i poświęcając swój czas i energię zarażają piękną ideą promocji kulinarnej niezwykle cennej żywności jaką jest Polska Wołowina.
Promocja takich inicjatyw zwiększy powstanie nowych przepisów kulinarnych mięsa wołowego, powstanie licznych grup pasjonatów spożywania mięsa wołowego.
![producent grilli](https://smoker.com.pl/wp-content/uploads/2020/10/DSCN8209-104x150.jpg)
Jacek Kucharski
Deputy Chief Officer of the Republic of Poland 2019 r.