Oczami Eksperta Wołowy Grill Natury Smak

W dniach 2 i 3 października 2020 w Nieporęcie, w hotelu Parasol, odbyła się niezwykła impreza pod nazwą ,, Wielkie Grillowanie Braci – Wołowy Grill Natury Smak”.

Organizatorem spotkania, a w zasadzie I Mistrzostw Polski w Grillowaniu Steka Wołowego było Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.

Jest to kontynuacja niezwykle cennej inicjatywy dotyczącej propagowania przygotowywania i wytwarzania bardzo cennej żywności jaką jest grillowane/wędzone mięso, a w szczególności promocja  sporządzania i spożywania najlepszej jakości różnych mało znanych elementów mięsa wołowego.

Ta ogólnodostępna impreza  zgromadziła rzeszę profesjonalnych mistrzów Grilla i BBQ,  ekspertów z branży mięsnej i żywnościowej oraz miłośników naturalnego i tradycyjnego jedzenia najwyższej jakości.

Współzawodnicze zmagania najlepszych znawców ,,stekowania’’ w Polsce przeplatały się z licznymi konkursami, prezentacjami oraz wykładami na temat zalet jakie posiada produkowanie i spożywanie wołowiny jako najcenniejszego mięsa.

Dyskusje i wymiana poglądów dotyczyły całego zakresu zagadnień począwszy od hodowli zwierząt rzeźnych,  pozyskiwania najlepszego mięsa kulinarnego, jego wyjątkowych walorów odżywczych, bezpieczeństwa żywnościowego mięsa i jego  produktów, do prezentacji bogatej technologii i sprzętu oraz najlepszych technik oraz zasad wędzenia, grillowania i bbq (barbecue).    

Miernikiem tej wspaniałej i prestiżowej imprezy był udział najlepszych w Polsce i zagranicą, w tym z USA mistrzów BBQ, celebrytów, przedstawicieli najważniejszych mediów oraz bardzo licznej publiczności.

Przy wspaniałej pogodzie i  rodzinnej atmosferze można było się delektować prawdziwym Świętem Mięsa Wołowego, którego spożywanie jest nierozerwalnie związane z istotą gatunku ludzkiego, ale także i przede wszystkim z polską i europejską kulturą i naszym bezcennym dziedzictwem narodowym.  

Uczestnicy kosztując fantastycznie przygotowane steki i dania mięsne ze specjalnymi sosami i dodatkami, nie mogli wyjść z podziwu nad ich smakowitością, teksturą oraz innowacyjnością. Zgromadzeni podziwiali także wspaniały i spektakularny sprzęt do obróbki mięsa oraz jego perfekcyjne wykonawstwo.

Sumując, należy z całą siłą podkreślić, iż powyższa inicjatywa zasługuje na najwyższe uznanie. Stanowi przykład pięknej pasji i zaangażowania życiowego wielu osób, które stworzyły swoisty rodzinno-klanowy klaster pasjonatów i poświęcając swój czas i energię zarażają piękną ideą promocji kulinarnej niezwykle cennej żywności jaką jest Polska Wołowina.

Promocja takich inicjatyw zwiększy powstanie nowych przepisów kulinarnych mięsa wołowego, powstanie licznych grup pasjonatów spożywania mięsa wołowego. 

                                                                                                     

Jacek Kucharski

Deputy Chief Officer of the                      Republic of Poland 2019 r.