Przepis na wołowinę BRISKET – Rup
Autor: Maciej Walnik
Szef kuchni z inponujacym doświadczeniem, pracował w między innymi z Wojciechem Modestem Amaro, Melissa Tamalage w Polsce, Anglii i USA. Właśnie w USA narodziła się jego pasja do BBQ, wołowiny i street food. Jest właścicielem nowej marki Burganic, która zaczyna swoje niepowtarzalne na rynku Polskim połączenie dobrego produktu i technik tak uwielbianych na drugiej półkuli. Wszystkie sosy, marynaty, mieszanki przyprawowe oraz starannie wyselekcjonowane mięso, jest przygotowane w jego Poznańskim Lokalu BURGANIC.
Mostek marynowany w kawie i kardamonie
na 3 kg mostku
- 60 g kawy zbożowej
- 60 g soli
- 60 g brązowego ciemnego cukru
- 30 g wędzonej papryki
- 2 łyżki mielonego kardamonu
- 2 łyżki mielonego imbiru
- 40 g świeżego posiekanego czosnku
- 60 ml oleju słonecznikowego
Metoda
Wszystkie składniki poza olejem wymieszaj dokładnie w mikserze.
Dodaj powoli olej do utworzenia pasty.
Następnie natrzyj dokładnie mostek i pozostaw w lodówce na 24 godziny.
Używając grillo-wędzarni typu Smoker wędź mostek około 5 do 7 godzin. lub do uzyskania temperatury 190 F ( t.j ok. 80 stopni Celsjusza w środku mięsa).
Maciej Walnik