Grillo – Wędzarnie typu SMOKER są to urządzenia mobilne, służące do obróbki termicznej produktów spożywczych różnymi metodami np.: poprzez wędzenie, pieczenie, gotowanie, grillowanie (obróbka termiczna w wysokiej temperaturze, krótko), bbq (obróbka termiczna w niskiej temperaturze pod przykryciem, długo).
Niewątpliwą atrakcją tych urządzeń jest możliwość wędzenia. Wędzić można metodą na zimno, ciepło, gorąco, gorąco z podpiekaniem, itp.
W ofercie posiadamy urządzenia z przeznaczeniem do pracy zarobkowej – do restauracji, firm cateringowych, przemysłu mięsnego (promocja produktów, promocja punktów sprzedaży), gospodarstw rybackich, obsługi dużych imprez masowych, imprez plenerowych. Do powyższych celów najlepiej nadają się wszystkie grillo-wędzarnie na lawetach oraz z grupy stacjonarnych do biznesu. Są to: Queen, King, Smoker.
Grillo-wędzarnie produkujemy od 2000 roku. Pierwszymi modelami były grillo-wędzarnie King i Queen . W późniejszym okresie powstały modele na lawetach oraz mniejsze konstrukcje z rodziny smoker typu Smoker KS II 400. Na bazie tego grilla powstała grupa grillo-wędzarni smoker „Prince” 300, 400, 500. Różnica polega na wielkości średnic przystawek do wędzenia.
Podobnie grupa „WiKing II” – bez wędzarni oraz z przystawkami do wędzenia typu: WiKing II 300, WiKing II 400 – grille te ze względu na pionową konstrukcję zajmują mniej miejsca, mogą mieć zastosowanie w warunkach działkowych, przydomowych, na tarasach, małych tarasach restauracyjnych a szczególnie w agroturystyce (jako dodatkowa atrakcja), gdzie goście sami mogą przygotować i zrealizować specjały według tradycyjnych własnych receptur, a potem w swoim gronie, na łonie natury je degustować.
Charakterystyka:
1. Grille składają się z trzech części: palenisko, część grillowa lub część bbq oraz wędzarnia.
2. Grille wykonane są ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości 4mm do 6mm. Ma to ogromne znaczenie przy obróbkach termicznych, gdzie wymagana jest stała stabilna temperatura.
Uwaga: Grille posiadające nieodpowiednią blachę o grubość poniżej 4mm nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność, poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz – ciężko jest utrzymać reżim temperaturowy, co w efekcie ma przełożenie na jakość wykonanych specjałów.
3. Ruszt do grillowania lub bbq wykonany jest z pręta stali nierdzewnej o grubości Ø 6mm.
4. Ruszt paleniska wykonany jest z pręta stalowego o średnicy 16 mm
5. Malowane są farbą żaroodporną stosowaną w urządzeniach do 800˚ C – posiadającą atesty przemysłu spożywczego, mają też zastrzeżenia patentowe.
6. Wszystkie elementy, detale jak i cała konstrukcja wykonana jest pracą rąk wysokiej klasy specjalistów: konstruktorów praktyków, spawaczy, ślusarzy, itp.
Atrakcyjność urządzeń gastronomicznych typu – smoker:
1. Konstrukcja oraz budowa wpływają na wielofunkcyjność i innowacyjność urządzenia: można piec, smażyć, grillować, stosować obróbkę termiczną typu bbq oraz wędzić różnymi metodami: na zimno, ciepło i gorąco.
2. Źródło temperatury znajduje się poza miejscem do grillowania i bbq – nie dochodzi do kontaktu tłuszczu z żarem – nie wytwarzają się nitrozoaminy – związek rakotwórczy powstający podczas spalania tłuszczu kapiącego (w zwykłych grillach) na węgiel drzewny – zdrowie
3. Do opalania używamy tylko drewna liściastego najlepiej suchego (mniej związków smolistych) podstawowe to: buk, dąb, olcha, może być drewno owocowe – wiśnia grusza, śliwa, czereśnia itp. – ekologia
4. Małe zużycie drewna w trakcie procesów obróbki termicznej, duża wydajność ilości porcji przy małej ilości osób obsługujących – ekonomia (małe koszty eksploatacji).
5. Obróbka termiczna odbywa się pod przykryciem (wszystkie grillo-wędzarnie posiadają klapy montowane na stałe), nie ma więc zagrożenia ze strony złej aury pogodowej – deszczu, śniegu czy pyłu – bezpieczeństwo i higiena.
Reasumując, zalety urządzeń typu SMOKER to:
1. Wielofunkcyjność i Innowacyjność
2. Zdrowie
3. Ekologia
4. Ekonomia
5. Bezpieczeństwo i higiena