Polska ekipa okazałą się bezkonkurencyjna podczas Mistrzostw Świata Jack Daniels 2013 i zdobyła pierwsze miejsce w kategorii SOS! To historyczny sukces, gdyż w 25-letniej historii konkursu w tej koronnej dla amerykańskiego BBQ kategorii nie wygrał zespół spoza Stanów Zjednoczonych!
Jak co roku, pod koniec października w miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee odbyły się Mistrzostwa Świata BBQ – Jack Daniel’s 2013. Są to najbardziej prestiżowe tego typu zawody na świecie, a w tym roku wyjątkowe , bo jubileuszowe. Po raz 25-ty najlepsi specjaliści grillowania spotkali się w tej niewielkiej miejscowości znanej przede wszystkim z produkcji jednego z najbardziej rozpoznawalnego trunku na świecie – whisky Jack Daniel’s. Wynaleziona przez Jaspera Newtona „Jacka” Daniela whisky produkowana jest w destylarni w Lynchburgu od 1866 roku. Firma produkująca Jacka Daniel’sa jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejstrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych.
Niespełna 6 tysięczne miasteczko w stylu country na czas konkursu zmienia się w stolicę amerykańskiego BBQ, w sumie przewija się tu ponad 25 tysięcy osób. Na specjalnych straganach wystawiane są amerykańskie specjały, a uczta odbywa się przy dźwiękach muzyki country. Głównym produktem powtarzającym się na stoiskach były sosy Jacka Daniel’sa o różnych smakach. Ameryka Północna słynie z sosów. Sami amerykanie uważają, że potrafią robić je najlepiej na świecie. Ale po części to już historia bo w tym roku reprezentacja Polski przełamała ten mit i zwyciężyła w kategorii „Sos Jacka Daniel’sa”! Zdarzyło się to po raz pierwszy w historii tego konkursu, że ekipa spoza USA wygrała w tej prestiżowej kategorii – są więc powody do dumy!
Nauka nie idzie w las i mam nadzieję, że w przyszłorocznym konkursie powalczymy o kolejne trofea w innych kategoriach.
W konkursie startowało 76 zespołów ze Stanów Zjednoczonych, oraz 23 ekipy ze świata m.in.: Australii, Austrii, Belgii, Kanady, Danii , Estonii, Niemiec, Holandii, Norwegii, Puerto Rico, RPA, Szwecji Szwajcarii, Wielkiej Brytanii i Polski. Z okazji jubileuszu 25-lecia do konkursu zaproszono także nestorów – zwycięzców Grand Prix z poprzednich edycji co bardzo podniosło rangę imprezy.
Atmosfera konkursu jest niepowtarzalna. Na placu rywalizują ekipy podzielone na trzy sektory: zespoły amerykańskie, międzynarodowe i zwycięzców z poprzednich lat. W tym sektorze oprócz namiotów, przyczep i niezbędnego sprzętu pojawiły się trofea zdobyte przez mistrzów w ciągu minionych 25 lat.
Przez 2 dni mieliśmy okazję podpatrywać wyjątkowy sprzęt do grillowania, różne technologie marynowania mięsa, oraz obróbki termicznej. Mimo konkursu i trwającej rywalizacji atmosfera była bardzo przyjazna. Ekipy niejednokrotnie pomagają sobie i dzielą posiadaną wiedzą oraz umiejętnościami.
W konkursie każdy zespół startował w 7. kategoriach – po prawej stronie zwycięzcy.
Pork Ribs (żeberka) – Southern Krunk BBQ Society, USA
Łopatka wieprzowa – QUAN, USA
Brisket (wołowina) – – A Boy & His BBQ, USA
Kurczak – Little Pig Town, USA
Deser – Killer B’s BBQ, USA
Danie międzynarodowe – Prairie Smoke & Spice BBQ, Kanada
Jack Daniel’s sos – Polish BBQ Kings, Polska
Skład reprezentacji Polish BBQ Kings
Grzegorz Kazubski
Jarosław Uściński
Mirosław Reszczyk
Maciej Grubman
Łukasz Płowski
Artur Musztyfaga
Tomasz Gawarzyński
Krzysztof Brożek
Mariusz Tkaczyk
Leszek Kosarzecki
Wręczenie nagród odbyło się w ogromnej, przystrojonej w stylu country stodole. Przed wręczeniem najważniejszych trofeów Jeff Arnett – Jack Daniels Master Distiller powiedział. „Konkurs Jacka Daniel’sa to idealna gratka dla entuzjastów grillowania na całym świecie. Zdobycie nagrody Jack Daniel’s Championship International Barbecue to spełnienie marzeń” – to prawda , po otrzymaniu nagrody możemy to potwierdzić.
Obserwując to wydarzenie nasuwa się refleksja – jak ubogie jest grillowanie nie tylko w naszym kraju, ale i Europie. Ile trzeba wykonać pracy by dorównać ekipom z USA – kolebki BBQ. Jako dowód świadczą wyniki jakie uzyskały zespoły w poszczególnych kategoriach mięsnych. 70 pierwszych miejsc zajęły ekipy ze Stanów Zjednoczonych, pozostałe należały do zespołów spoza USA.
Na taki obraz Mistrzostw na pewno duży wpływ mają:
– lepsza jakość mięsa w USA – szczególnie wołowina,
– sprzęt do grillowania i BBQ,
– rodzaje drewna i marynat,
– wieloletnia praktyka, wiedza i doświadczenie,
– po części jury wywodzące się z USA
Głównym pomysłodawcą technologii przygotowania sosu, który okazał się najlepszy na świecie był Mirosław Reszczyk. Tak wielkie, historyczne osiągnięcie dało nam wskazówki do przygotowania się do konkursu w przyszłym roku.