1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Tradycyjne dania z grilla, które kochają Polacy
kiełbaski na grillu
Choć moda na dania z grilla przybyła do Polski stosunkowo niedawno, bo dopiero w drugiej połowie lat 90-tych, to nie ulega żadnej wątpliwości, że Polacy uwielbiają grillować. Często można się spotkać ze stwierdzeniami, że gotowanie na ruszcie to wręcz polski sport narodowy.  Jest również bezspornym faktem, że niektóre dania z grilla cieszą się dużo większą popularnością, niż inne.

Kiełbasa, szaszłyki, czyli co Polacy kochają najbardziej?

Nie będzie dużej przesady w stwierdzeniu, że grill w Polsce to przede wszystkim upieczone na chrupiąco kiełbaski. Wiele osób nie potrafi sobie nawet wyobrazić letniej imprezy wokół grilla bez skwierczących na ruszcie kiełbasek. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ kiełbaski są z jednej strony tanie, z drugiej bardzo proste w przygotowaniu i można się nimi zajadać bez wyszukanych dodatków. Bardziej wyrafinowaną opcją na grilla są szaszłyki, czyli nadziewane na patyczki kawałki mięsa (np. łopatki wieprzowej, boczku, piersi kurczaka) oraz warzyw, np. papryki, cukinii, cebuli. Jeszcze inną obowiązkową pozycją na grilla jest soczysta, marynowana karkówka. Powyższe dania to grillowy klasyk. Niemniej w ostatnich latach wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowego żywienia oraz rosnących wymagań wobec jedzenia, widać że zwyczaje Polaków również ulegają pewnym zmianom. Coraz większą popularnością cieszy się na przykład obróbka mięsa metodą BBQ, czyli długiego pieczenia w niskiej temperaturze i pod przykryciem. Tym sposobem przyrządzane są na grillu między innymi dania z drobiu, żeberka wieprzowe czy polędwica wołowa.

Jak wybrać odpowiednie mięso na grilla

Niezależnie od tego, czy stawiamy na proste, tradycyjne dania czy też próbujemy swoich sił w BBQ, należy zadbać o odpowiedni dobór mięsa. Przede wszystkim należy unikać produktów niskiej jakości, tanich, zawierających dużą ilość tłuszczu i wody. Warto zrezygnować również z mięsa w gotowej marynacie. Na BBQ najlepiej nada się mięso z tych partii zwierząt, które nie biorąc udziału w ruchu – np. polędwice – gdyż są one miękkie, mniej żylaste i odpowiednia obróbka sprawia, że rozpływają się w ustach.