1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Wędzarnia w ogrodzie — o czym warto pamiętać?
mięso w wędzarni

Jesteś miłośnikiem grillowania i eksperymentowania z różnymi technikami przyrządzania potraw? Jeśli tak, to wędzarnia w ogrodzie może być dla Ciebie idealnym rozwiązaniem. W tym wpisie podpowiadamy, o czym warto pamiętać, aby cieszyć się smacznymi i aromatycznymi wędlinami przygotowanymi we własnym ogrodzie.

Właściwy wybór wędzarni

Podstawą dobrej zabawy z dymem jest odpowiedni sprzęt. Wędzarnie ogrodowe dostępne są na rynku w różnych rozmiarach, kształtach i materiałach. Najpopularniejsze modele to te wykonane z metalu, drewna czy betonu. Przy wyborze najlepiej kierować się własnymi potrzebami i wymaganiami oraz ilością miejsca w ogrodzie. Ważne jest też wybranie modelu, który pozwoli na kontrolowanie temperatury i przepływu powietrza, co wpłynie na jakość procesu wędzenia.

Polecamy dostępne w naszej ofercie przydomowe grillo-wędzarni Smoker, które wykonane są ze specjalnej blachy kotłowej o grubości 4-6 mm. Zapewniają one wysoką stabilność temperatury wewnątrz grilla nawet w trudnych warunkach pogodowych, a także zminimalizować zużycie węgla czy opału.

Przygotowanie mięsa i marynat

Kolejnym aspektem, o którym należy pamiętać, jest właściwe przygotowanie mięsa do wędzenia. Dobrym pomysłem jest wybranie wysokiej jakości surowców oraz stosowanie odpowiednich proporcji tłuszczu do mięśni. Warto pamiętać, że każdy rodzaj mięsa wymaga innego czasu i temperatury wędzenia – np. drób będzie gotowy szybciej niż wieprzowina czy wołowina. Przed umieszczeniem mięsa w wędzarni warto również przygotować dobrze dopasowane marynaty i zioła, które podkreślą smak potraw.

Zdobądź niezbędną wiedzę

Wiedza o właściwej technice wędzenia to klucz do sukcesu. Dlatego jeśli chcesz opanować sztukę grillowania i wędzenia, zapraszamy do wzięcia udziału w Akademii Grilla prowadzonej przez naszą firmę. To doskonałe miejsce zarówno dla profesjonalistów, jak i amatorów, którzy pragną poznać tajniki tej formy przygotowywania wyśmienitych potraw, zwłaszcza z lokalnych produktów, takich jak mięso wołowe, wieprzowe czy drób, a także ryb i sezonowych warzyw, a nawet owoców. Akademia Grilla dysponuje również sprzętem i urządzeniami, które pozwalają na obsługę zarówno przydomowych grillo-wędzarni, jak i zaawansowanych sprzętów wykorzystywanych podczas dużych, masowych imprez.