Wołowy Grill Natury Smak- Wielkie Grillowanie Braci

W przepięknej scenerii Hotelu Parasol nad Zalewem Zegrzyńskim 03.10.2020 roku odbyło się Wielkie Grillowanie Braci  zorganizowane wspólnie z Wędzarniczą Bracią oraz Grillową Bracią. Podczas tego eventu można było zdobyć wiedzę na temat wędzenia, grillowania oraz barbecue.

 Celem imprezy była promocja Polskiej Wołowiny oraz zdrowego żywienia poprzez edukację kulinarną. Szczególnym wydarzeniem były I Mistrzostwa Polski w grillowaniu steka wołowego, gdzie to najlepsi kucharze profesjonalni oraz amatorzy, walczyli o tytuł Mistrz Steka 2020.

Impreza Wołowy Grill Natury Smak w całości finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

W programie Promocji Polskiej Wołowiny – Wołowy Grill Natury Smak, która odbyła się dnia 3 października 2020 roku w Hotelu Parasol. W ramach Wielkiego Grillowania Braci odbyły się również profesjonalne pokazy Grill Masterów, Wędzarzy, panele szkoleniowe o grillowaniu i wędzeniu. Podczas szkolenia i warsztatów dla zebranej publiczności oraz uczestników Mistrzostw w Grillowaniu, zostały poruszone następujące tematy:

  • Hodowla oraz rozpoznawalność i stosowanie kulinarnych elementów mięsa wołowego.
  • Walory i wartości odżywcze mięsa wołowego.
  • Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
  • Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
  • Wędzenie mięsa (wwa ) – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne – znaczenie i zagrożenia.
  • Metody i sposoby obróbki termicznej mięsa wołowego, przepisy kulinarne.
  • Kuchnia Wczoraj i Dziś – prawidłowe serwowanie wołowiny rozpoznawalność steków wołowych, stopnie wysmażenia.

Warsztaty poprowadzili:

1. Grzegorz Kazubski – Prezes Zarządu Polskiego Grilla i BBQ
2. Jacek Kucharski – Deputy Chief Veterinary Officer of the Republic of Poland
3. Leszek Kosarzecki – VicePrezes Polskiego Stowarzyszenia Grilla i BBQ.

Nie zabrakło także pokazu obróbki termicznej wołowiny metodami niskich temperatur (BBQ), który został wykonany przez Narodową Reprezentację: Polish Bbq King ® – Smoker.

Pokaz zaprezentowano na innowacyjnym urządzeniu w nowej technologii, gdzie stosuje się niskie temperatury w obróbkach mięs, sterowanym komputerowo pod nazwą:  Mac & Ivic marki SMOKER.

Organizatorem imprezy było Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ.