Choć grille pojawiły się w Polsce dopiero w latach 90-tych, to dziś już właściwie nie sposób wyobrazić sobie bez nich jakąkolwiek imprezę na świeżym powietrzu w sezonie letnim. Dotyczy to nie tylko wydarzeń kameralnych, odbywających się w przydomowych ogródkach, ale również wydarzeniach masowych. Zobacz, w jaki sposób grille wykorzystywane są podczas eventów.
Ze względu na dużo większą liczebność w czasie imprez masowych, od wykorzystywanych na nich grilli wymagana jest bardzo duża wydajność. Typowe urządzenia przeznaczone do użytku w przydomowych ogródku nie nadają się do takiego zadania – są zbyt małe, dlatego obsłużenie przy ich pomocy całych setek uczestników imprezy wymagałoby zbyt dużo czasu i nieproporcjonalnego do zysków nakładu kosztów. Firmy obsługujące imprezy masowe wybierają sprzęty znacznie większe, których konstrukcja została opracowania specjalnie z myślą o przygotowywaniu bardzo dużych ilości jedzenia w tym samym czasie. Takie właśnie są dostępne w naszej ofercie grille na lawetach – przykładem są tu modele Smoker I, Smoker II-500 czy Smoker W I-500. Posiadają one podwójne paleniska i ruszty o bardzo dużych wymiarach, na których zmieści się w jednym momencie na 200 kg jedzenie – ilość porcji, które można wydać przy ich pomocy liczona jest w setkach! Ważnym elementem konstrukcji grilli jest komora wędzarni, która pozwala na bieżąco przygotowywać wysokiej jakości wędzone mięsa i ryby.
Do tego dzięki osadzeniu konstrukcji grilla na ramie przyczepy, urządzenie może być z łatwością transportowane na dowolnych dystansach przy użyciu zwykłego samochodu osobowego.
Grille na przyczepach to sprzęty chętnie wykorzystywane przez firmy gastronomiczne, specjalizujące się w obsłudze imprez masowych. Najczęściej wykorzystywane są one podczas:
Krótko mówiąc, tam gdzie odbywa się zorganizowania impreza masowa, nie może zabraknąć solidnego grilla.