Wędzenie to znana od wieków metoda konserwowania żywności i nadawania jej dodatkowych walorów smakowych. Wykorzystywana jest ona w produkcji szerokiej gamy produktów spożywczych – mięs, ryb, serów, warzyw, owoców. Po metodę wędzenia sięgają nie tylko producenci żywności, ale również liczne przedsiębiorstwa działające w branży cateringowej – dlatego niezbędnym elementem ich wyposażenia staje się wydajna wędzarnia.
W najprostszej definicji wędzenie jest specjalną obróbką żywności, polegającą na przetrzymywaniu produktów w warunkach podwyższonej temperatury i w otoczeniu dymu drzewnego. W wyniku wędzenia żywność nabiera dodatkowych walorów smakowych i zapachowych, zmienia się jej kolor – dodatkowo wydłuża się jej okres przydatności do spożycia.
Wyróżnia się trzy rodzaje wędzenia:
Dostępne w naszej ofercie grillo-wędzarnie doskonale spiszą się w przygotowaniu wędzonek każdą z tych metod.
W ostatnim czasie dużą popularność zyskują produkty regionalne, przygotowywane według autorskich receptur oraz niepochodzące z masowej produkcji. Klienci bardzo cenią sobie ich walory smakowe, a także sam fakt, że nie są one powszechnie dostępne w sprzedaży. Właśnie dlatego firmy cateringowe, specjalizujące się w zaopatrywaniu imprez – np. wesel, eventów firmowych – bardzo często zaopatrują się we własne wędzarnie. Pozwalają im one poszerzyć ofertę produktów o własnoręcznie przygotowane wędzonki.