1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Wykorzystanie wędzarni w branży cateringowej
mięso na grillo-wędzarni

Wędzenie to znana od wieków metoda konserwowania żywności i nadawania jej dodatkowych walorów smakowych. Wykorzystywana jest ona w produkcji szerokiej gamy produktów spożywczych – mięs, ryb, serów, warzyw, owoców. Po metodę wędzenia sięgają nie tylko producenci żywności, ale również liczne przedsiębiorstwa działające w branży cateringowej – dlatego niezbędnym elementem ich wyposażenia staje się wydajna wędzarnia.

Na czym polega wędzenie?

W najprostszej definicji wędzenie jest specjalną obróbką żywności, polegającą na przetrzymywaniu produktów w warunkach podwyższonej temperatury i w otoczeniu dymu drzewnego. W wyniku wędzenia żywność nabiera dodatkowych walorów smakowych i zapachowych, zmienia się jej kolor – dodatkowo wydłuża się jej okres przydatności do spożycia.

Wyróżnia się trzy rodzaje wędzenia:

  • zimne – zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni, wymagane jest, żeby otoczenie wędzarni było chłodniejsze, niż dym w jej wnętrzu,
  • ciepłe – zachodzi w temperaturze od 30 do 50 stopni, może trwać do 24 godzin. Często stosowane jest jako wstęp do wędzenia gorącego,
  • gorące – przeprowadza się je w temperaturze od 50 do 90 stopni. Uwędzenie produktów zajmuje około 2 godzin. Ważne, żeby zostały one wstępnie ugotowane, peklowane lub uwędzone na ciepło.

Dostępne w naszej ofercie grillo-wędzarnie doskonale spiszą się w przygotowaniu wędzonek każdą z tych metod.

Wędzenie w branży cateringowej

W ostatnim czasie dużą popularność zyskują produkty regionalne, przygotowywane według autorskich receptur oraz niepochodzące z masowej produkcji. Klienci bardzo cenią sobie ich walory smakowe, a także sam fakt, że nie są one powszechnie dostępne w sprzedaży. Właśnie dlatego firmy cateringowe, specjalizujące się w zaopatrywaniu imprez – np. wesel, eventów firmowych – bardzo często zaopatrują się we własne wędzarnie. Pozwalają im one poszerzyć ofertę produktów o własnoręcznie przygotowane wędzonki.