SPECYFIKACJA

Grillo-wędzarnia SmokeR King K-600 składa się z trzech elementów:

  1. 1. Palenisko:                                        
  • Długość : 60 cm.                    
  • Średnica rury: 50 cm.
  • Ruszt paleniska: pręt ø 16mm.       
  • Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 48 cm) pręt stal nieraz. – Ø 6 mm.

 

2.Część grillowa lub bbq:

  • Długość: 145 cm.
  • Średnica rury: 50 cm.
  • Ruszt do grilla/bbq: 4 x (42cm x 43 cm) = 0,74m² , ruszt z pręta stali nierdzewnej – Ø 6 mm.
  • Otwory grilla – 2 x szerokość klap :  70  oraz 43 cm
  • Półka zewnętrzna – jedna 110 cm przy palenisku – 48 cm

 

3.Wędzarnia lub BBQ:

  • Wysokość : 148 cm.
  • Szerokość: 60 cm.
  • Głębokość: 60 cm.
  • Ruszt do bbq. (kwadrat) : 4 x (58 cm x 58 cm) = 1,35 m² zastosowano pręt ze stali nierdzewnej  =  Ø 6 mm
  • Pręty do wędzenia ; 2- 3 poziomy x  5 szt.

 

Opis urządzenia: Grillo-wędzarnia „King K – 600” to urządzenie wielofunkcyjne, służące do obróbki termicznej produktów – ryb, mięsa, warzyw, owoców. Elementy grilla montowane są w układzie liniowym, przypominającym kształt lokomotywy. Charakteryzują się trwałą konstrukcją. Palenisko i część grillo-wędzarni wykonane są w formie rury o średnicy- 50 cm, natomiast wędzarnia ma kształt kwadratu o wymiarach: 60 cm x 60 cm . Grillo – wędzarnia wykonana jest z blachy o grubości: 4,0 mm do 5,0 mm .

Specjalny stop blachy z dodatkiem węgla oraz odpowiednia grubość blachy powoduje, że ma ona takie właściwości jak szamot w kominach – pozwala to na utrzymywanie trwałej, długo utrzymującej się, stabilnej temperatury (szczególnie ważne jest to przy niesprzyjających warunkach pogodowych – wiatr, deszcz, mróz, itp.).

Uwaga: Grille posiadające nieodpowiednią blachę, o grubości poniżej 4 mm, nie nadają się do profesjonalnego użytku. Mają krótką żywotność, poza tym w szczególnych warunkach – deszcz, wiatr, zima, mróz – ciężko jest utrzymać reżim temperaturowy, co w efekcie ma przełożenie na jakość wędzenia, grillowania czy barbecue.

Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej, pręt grubości – Ø 6mm. Posiadają dwa termometry w skali = F˚ i C˚.

Grillo-Wędzarnia przeznaczona jest do prac zarobkowych, biznesu, średnich i dużych restauracji, na tarasy restauracyjne, do agroturystyki, na wesela i eventy.

Urządzenie posiada moduł wędzarniczy w kształcie kwadratu o boku 60 cm – jednorazowy wsad do wędzarni od 50 do 70 kg – odpowiada to ilości ok. 120 pstrągów o wadze 0,5 kg – jednak lepsze wyniki uzyskuje się kiedy w wędzarni jest więcej przestrzeni (produkty szybciej się osuszają, a wtedy uzyskuje się ładniejszy kolor wędzenia).

Obróbka termiczna może odbywać się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem, w którym zamontowany jest szyber do regulacji temperatury.

Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach:  30cm x 38 cm, służąca do postawienia garnka, patelni itp.

Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze to buk, olcha, dąb lub inne (patrz drewno) najlepiej suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.

Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo.

Kolejną zaletą jest to, że produkty ułożone w dalszej odległości od paleniska mogą oczekiwać na wydanie do kilku godzin, nie tracąc swoich walorów smakowych.

Z ciekawostek:

 Spalając skrobię w palenisku np. obierki z ziemniaków –(stary sposób osuszania kominów w domu),  usuwamy związki smoliste ze ścianek wędzarni.

SmokeR King K-600 to idealny model do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisketu wołowego, żebra wołowego, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty,  a ponadto do wędzenia różnych produktów ryb, kiełbasy, mięsa itp. i  itp.

Możliwość wydania 300 porcji na godzinę – rekord 670 porcji.

Największe zalety Smokera typu „King” to:

1. Obróbka termiczna odbywa się pod przykryciem – bezpieczeństwo

2. Do obróbki termicznej używamy suchego drewna – ekologia

3. Obróbka termiczna odbywa się poza źródłem temperatury – zdrowie