SPECYFIKACJA
Specyfikacja ogólna:
– Wysokość: bez przystawki = 103 cm. , z przystawkami = 198 cm.
– Długość: 95 cm bez przystawki, z przystawką do wędzenia : 125 cm.
– Waga : 65 kg. bez przystawki, z przystawką : 105 kg.
– Szerokość: 65 cm. rozstaw kółek , średnica rury (bbq) : 40 cm.
Grillo-wędzarnia „Prince – 500” składa się z trzech elementów:
- Palenisko:
- Długość : 40 cm.
- Średnica rury: 40 cm.
- Ruszt paleniska: pręt ø 16mm.
- Ruszt do grilla/bbq: 2 x (19 cm x 38 cm)
- Część grillowa lub bbq.
- Długość: 85 cm.
- Średnica rury: 40 cm.
- Ruszt do grilla/bbq: 3 x (28cm x 38cm)
3. Przystawka do wędzenia (500) :
- Wysokość : 82 cm. + komin z szybrem = 13 cm razem = 95 cm.
- Szerokość: średnica rury = 50 cm.
- Ruszt do bbq (okrągły) : 2 x ø 48 cm.
- Pręty do wędzenia – 3szt.
Opis urządzenia: Konstrukcja grillo-wędzarni montowana jest w układzie liniowym przypominającym kształt (lokomotywy). ). Oryginalna Wersja Smokera. Posiada dwie nóżki z kółkami oraz dwie bez kółek. Wykonany jest ze specjalnej blachy z większą domieszką węgla o grubości : 4 mm – 6mm.
Ruszty w naszych urządzeniach do grillowania/bbq wykonane są ze stali nierdzewnej pręt grubości – Ø 6mm. Posiadają dwa termometry skala = F˚ i C˚
Przeznaczony do użytku przy domowego, małe restauracje do 70 osób, tarasy, agroturystyka. Grillo-wędzarnia posiada moduł wędzarniczy , przystawkę o średnicy: 50 cm. Jednorazowy wsad do wędzarni: 10 kg do 15 kg.
Obróbka termiczna odbywa się poza paleniskiem. Palenisko posiada drzwiczki z wyciętym otworem w którym zamontowany jest szyber (zasuwa) do regulacji temperatury. Nad paleniskiem zamontowana jest półka o wymiarach : 20cm x 28 cm., służąca do postawienia garnka, patelni itp.
Jako źródło temperatury wykorzystujemy drewno liściaste – najlepsze buk, olcha, dąb lub inne strona internetowa (patrz drewno) najlepsze suche, sezonowane. W trakcie obróbki termicznej nie ma kontaktu tłuszczu z żarem, tłuszcz spływa do wiaderka i dalej jest usuwany.
Doskonały do obróbki termicznej w systemie BBQ – powolna obróbka produktów w niskich temperaturach pod przykryciem – długo. Idealny do obróbki termicznej: steków wołowych, burgerów, brisket wołowy, żebro wołowe, łopatka, szynka wieprzowa – duże gabaryty a ponadto do wędzenia różnych produktów ryb, kiełbasy, mięsa itp.