1. Home
  2. >
  3. Artykuły
  4. >
  5. Najlepsze grille z wędzarnią. Przegląd propozycji
rozpalona grillo-wędzarnia

Grillowanie, choć jest stosunkowo nową praktyką w polskiej kulturze kulinarnej, już dziś cieszy się bardzo dużą popularnością. Wędzenie natomiast zyskuje uznanie coraz większej rzeszy osób, które szukają sposobów na przygotowanie zdrowej i smacznej żywności. Dla miłośników grillowania oraz wędzenia najlepszym rozwiązaniem jest grillo-wędzarnia. Poznaj najciekawsze sprzęty z tej kategorii.

Grill-wędzarnie do domu

Przygotowanie wędzonek na podstawie autorskich przepisów może być bardzo proste i tanie – wystarczy mieć odpowiedni sprzęt. Taka z pewnością jest grillo-wędzarnia Queen, przeznaczona na użytek gospodarstw domowych. Stylowy wygląd to nie jedyny jej atut – ważniejszą zaletą jest solidna konstrukcja podzielona na trzy, umieszczone szeregowo komory – paleniska, części grillowej oraz wędzarni. Całość wykonano z blachy kotłowej, dzięki czemu urządzenie doskonale utrzymuje odpowiednią temperaturę niezbędną do obróbki termicznej. Mimo stosunkowo niewielkich rozmiarów grillo-wędzarnia Queen może być z powodzeniem używana do przygotowywania sporych ilości jedzenie – jednorazowo w części wędzarniczej można zmieścić około 30 kg mięsa lub ryb. Idealnie sprawdzi się ona zarówno na imprezy rodzinne w ogrodzie, jak również w małych restauracjach.

Grillo-wędzarnie dla biznesu

Grillo-wędzarnie przeznaczone na użytek restauracji, hoteli czy firm cateringowych odznaczają się większymi rozmiarami, a tym samym większą wydajnością. Świetnym przykładem jest tutaj Smoker 600 – przy jego pomocy można jednorazowo wędzić nawet około 90 kg produktów i wydać w ciągu godziny około 600 porcji jedzenia. Mimo masywności, Smoker 600 jest mobilny, może być łatwo przemieszczany dzięki wbudowanym, stabilnymi kółkom.

Grille na lawetach

To rozwiązanie dedykowane przede wszystkim firmom cateringowym, obsługującym bardzo duże imprezy typu koncerty, festiwale, festyny, wydarzenia sportowe. Przykładem takiego grillo-wędzarni jest model Smoker II-700. Posiada na podwójne paleniska, części grillowe oraz wędzarnie, dzięki czemu można przy jej pomocy wydać nawet do 1000 porcji jedzenia na godzinę. Obsługa takiego sprzętu wymaga kilku osób. Dzięki osadzeniu grillo-wędzarni na przyczepie możliwy jest jej bardzo łatwy transport na praktycznie dowolnych dystansach.