Autor: Marcin Piotrowski

producent grilli
producent grilli

Składniki:

producent grilli

Wykonanie:

Filet z perliczki umieszczamy w solance 4% na około godzinę, osuszamy ręcznikiem papierowym i z odrobiną masła, listki szałwii umieszczamy między filetem, a skórą.

Cebule przesmażamy na maśle z rozmarynem, dodajemy migdały następnie zalewamy drobiowym wywarem i gotujemy około 25 minut.,  miksujemy na gładkie puree doprawiamy solą i pieprzem.

Pszenicę moczymy kilka godzin w zimnej wodzie  następnie gotujemy w  drobiowym wywarze. Ziemniaka truflowego gotujemy w skórce i po ugotowaniu obieramy. Perliczkę grillujemy na ruszcie przy palenisku w grillo-wędzarni typu smoker – przez 5 minut ( temp. ok. 200˚C ). Po zrumienieniu i ścięciu białka filety przekładamy na kilka minut do komina wędzarni.

Grillowaną perliczkę serwujemy na pszenicy z ziemniakiem i migdałowym puree. Danie dekorujemy ziołami i płatkami chryzantemy.

                                                                                                  Marcin Piotrowski