Autor: Marcin Piotrowski
Składniki:
- tuńczyk
- oliwa
- sos sojowy jasny
- mango
- ananas
- papier ryżowy
- kolendra
- papryka
- olej sezamowy ciemny
- mięta
- ogórek
- nasturcja
- szczawik zajęczy
Wykonanie:
Owoce i warzywa kroimy w długie „frytki” papier ryżowy zwilżamy zimną wodą, układamy na nim warzywa, owoce i listki ziół.
Zawijamy w krokieta.
Tuńczyka nacieramy oliwą i grillujemy z każdej strony w grillo-wędzarni typu smoker . W końcowej fazie grillowania do paleniska można dodać kilka łupin kokosa.
Po z grillowaniu tuńczyka skrapiamy sosem sojowym.
W miseczce mieszamy pozostałe warzywa i zioła z sosem sojowym i kilkoma kroplami oleju sezamowego.
Na talerzu serwujemy sałatkę na niej zwinięty fresh roll’s i na nim pokrojonego w plastry tuńczyka.
Marcin Piotrowski