Zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu / warsztatach z zakresu szkolenia domowych wędzarzy i masarzy dla działalności MOL i RHD.
Przygotowanie dań z grilla, bbq i wędzenia oraz masarstwa tradycyjnego. To już kolejny cykl szkoleń, realizowany przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczypospolitej Polskiej, a prowadzonych przez Firmę Cons- Med Sp. z o. o. i założoną przez nią w 2020 roku „Akademię Grilla, Barbecue i Wedzenia Smoker”. Zajęcia prowadzą wysokiej klasy specjaliści w zakresie przygotowania dań z grilla i barbecue ( bbq), uczestniczący w wielu światowych konkursach kulinarnych w Polsce i na Świecie. Tematyka szkolenia:- Bezpieczeństwo i higiena pracy w obsłudze urządzeń do obróbki termicznej przy zastosowaniu urządzeń typu: grilli, wędzarnie, grillo-wędzarnie, rożna, piece chlebowe, ogniska itp.
- Omówienie budowy oraz instrukcja obsługi urządzeń do obróbki termicznej: a. Grille b. Wędzarnie c .Grillo-Wędzarnie typu „SMOKER”
- Sprawianie oraz przechowywanie produktów spożywczych stosowanych w obróbkach termicznych dostosowanych do przepisów HACAP.
- WWA – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Znaczenie i zagrożenia.
- Praktyki produkcyjne GHP i GMP oraz system HACCP.
- Bezpieczeństwo i jakość mięsa.
- Zagrożenia mikrobiologiczne w produkcji żywności.
- Rejestracja i prowadzenie działalności w ramach MOL, SB, RHD.
- Peklowanie i marynowanie produktów przeznaczonych do obróbki termicznej metodami: grillowania, barbecue (BBQ), wędzenie, pieczenie. – teoria
- Obróbka termiczna produktów różnymi metodami: a. Grillowanie b. Barbecue ( bbq ) c. Wędzenie metodą: na zimno, na ciepło, na gorąco. d. Pieczenie
- Rodzaje oraz zastosowanie drewna opałowego podczas obróbek termicznych różnymi metodami: grillowania. Bbq oraz wędzenia.
- Praktyczne zajęcia dotyczący peklowania i marynowania produktów poznanymi metodami.
- Praktyczne zajęcia dotyczące obróbek termicznych metodami : grillowanie, barbecue (bbq ), wędzenie metodami na zimno, na ciepło, na gorąco.
- Zasady postępowania oraz logistyka doboru oraz przygotowania potraw w obsłudze dużych imprez cateringowych.
- Szkolenie z zakresu masarstwa tradycyjnego- dla działalności MOL i RHD.
- Absolwentów szkół o profilu gastronomicznym
- Absolwentów szkół o profilu hotelarskim
- Absolwentów szkół o profilu turystycznym
- Absolwentów liceów ogólnokształcących
- Studentów wyższych uczelni o profilach związanych z żywieniem i przetwarzaniem żywności
- Studentów wyższych uczelni o profilu turystycznym
- Osób posiadających kompetencje w zakresie przygotowania potraw z grill i barbecue, a nieposiadających formalnego ich potwierdzenia
- Osób prowadzących działalność gospodarczą o profilu gastronomicznym, hotelarskim itp.
- Osób prowadzących działalność turystyczną na obszarach wiejskich.