Pierwsze Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ 2019

18 Wrz Pierwsze Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ 2019

Grill Natury Smak – to hasło przewodnie pierwszych Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ, które odbyły się 14 września 2019 roku w Parku Rozrywki Julinek koło Warszawy. W mistrzostwach wzięło udział 25 drużyn z 7 krajów, a ich dania oceniali certyfikowani jurorzy przez KCBS z wielu krajów, w tym Jim Johnson – guru BBQ z USA.

Organizator – Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ ( www.polishgrillandbbq.com ) zaprosiło na mistrzostwa ekipę z International KCBS, która dbała o prawidłowy przebieg konkursu, zasady i regulamin. Dzień wcześniej, tj. 13 września 2019 r. odbyło się szkolenie dla Jurorów, które poprowadził guru amerykańskiego BBQ – Jim Johnson. Dla fanów BBQ nie zabrakło również warsztatów, podczas których Jim Johnson pokazał dania BBQ kuchni amerykańskiej, które wykonał na polskich produktach,
a w szczególności Polskiej Wołowiny.


Dania konkursowe były oceniane przez profesjonalną komisję Jury pod przewodnictwem delegacji
z KCBS. Wśród nich znaleźli się przedstawiciele KCBS i instruktorzy International Certified Barbecue Judge (CBJ):

  • Wayne i Maria Lohman z USA
  • Bill i Debby Gage z USA
  • Jim i Becky Johnson z USA
  • Vilela De Castro z Portugali.

Wyniki I Otwartych Mistrzostw Polski w Grillowaniu i BBQ z podziałem na kategorie
(po 5 pierwszych zespołów):

Kategoria – Deser:
1. Broken Ribs – 180.0000
2. Smoking Aces BBQ – 178.2972
3. Hotel Bellotto – 175.4056
3. Polish BBQ Team Low&Smoke – 175.4056
5. Catering Hotel Bellotto – 174.8572

Kategoria – Kurczak:
1. Broken Ribs – 178.8572
2. Duvalls Pork Pit Crew – 174.2744
3. PureBBQ – 173.7028
4. Smoking Aces BBQ – 171.9658
4. White Squirrel BBQ – 171.9658

Kategoria – Mostek Wołowy:
1. iQ – 179.4400
2. Rokende Regahs – 178.2972
3. Smoking Aces BBQ – 176.5600
4. PureBBQ – 176.0000
5. White Squirrel BBQ – 175.4056

Kategoria – Sos:

1. White Squirrel BBQ – 174.8916
2. Polish BBQ Team Low&Smoke – 174.8456
3. BBQ Fire Home – 173.1200
4. Broken Ribs – 172.5600
5. Byczy PCM Grill Team – 172.0572

Kategoria – Wieprzowina:
1. iQ – 178.8800
2. PureBBQ – 177.7144
3. Smoking Aces BBQ – 174.8572
4. Buttrub.com – 174.8456
5. White Squirrel BBQ – 172.5600

Kategoria – Żeberka Wieprzowe:
1. PureBBQ – 180.0000
2. Insomnia BBQ Team – 177.1428
2. Duvalls Pork Pit Crew – 177.1428
4. White Squirrel BBQ – 176.0000
5. Smoking Aces BBQ – 175.4172

Kategoria – Dania regionalne:
1. Bellotto Team BBQ – 171.4400
2. Polish BBQ Team Low&Smoke – 169.7144
3. Poparzeni Ogniem – 169.7028
4. FIFI Poland BBQ Team Smoker – 169.1428
5. Polish BBQ Mafia – 168.5600

WYNIKI ŁĄCZNIE:

  1. PureBBQ – 707.4172
  2. iQ – 703.4056
  3. Smoking Aces BBQ – 698.8000
  4. White Squirrel BBQ – 695.9312
  5. Broken Ribs – 689.6572
  6. Buttrub.com – 685.5996
  7. Rokende Regahs – 685.0976
  8. Insomnia BBQ Team – 672.5256
  9. Polish BBQ Mafia – 663.9884
  10. Duvalls Pork Pit Crew – 663.3712
  11. VxO Grill & BBQ – 650.7204
  12. Polish BBQ Team Low&Smoke – 649.0972
  13. BBQ Fire Homs – 644.0000
  14. Catering Hotel Bellotto – 639.9316
  15. Byczy PCM Grill Team – 635.6112
  16. Kitchen Ideas BBQ Team – 627.9772
  17. Bellotto Team BBQ – 621.7028
  18. Poparzeni Ogniem – 618.8456
  19. The Legendary Jacu’s BBQ Team – 617.1544
  20. Hotel Bellotto – 613.5196
  21. Holy Smoke – 611.2912
  22. FIFI Poland BBQ team Smoker – 610.7544
  23. Ugrillowani Polish BBQ Team – 484.6400
  24. Buła Barbecue Polska – ——-
  25. Master of Fire BBQ Team – ——-
Pierwszą edycję mistrzostw miał przyjemność poprowadzić Tomasz Jakubiak.
Większość ekip uczestniczących swoje dania przygotowywała na grillo-wędzarniach marki SMOKER.
Całkowita pula nagród 18.000 PLN.

Partnerami Merytorycznymi byli:

  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich Euro-Toques Polska,
  • Euro-Toques Polska,
  • Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

I Otwarte Mistrzostwa Polski w Grillowaniu i BBQ zostały sfinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego.

Konkurs BBQ został zorganizowany na zasadach i przy współpracy KCBS https://www.kcbs.us.

Patronat nad imprezą objęło Polskie Stowarzyszenie Grilla i BBQ oraz portal Gastrona.pl

Zobacz galerię – fotoreportaż
Zobacz film